Anys amb nom propi

Hi ha anys –la majoria– que passen desapercebuts pel calendari, perquè en el seu decurs no ha succeït res extraordinari, almanco per gran part de la gent. A nivell individual sí que poden esser molt importants per qualcú –naixements, defuncions, noces, canvis de feina…–, però per a la majoria de la gent no tenen res que els distingeixi de qualsevol altre.

N’hi ha d’altres, en canvi, que es recorden durant generacions, moltes vegades pels aspectes negatius que els caracteritzaren. Com que l’any passat va esser un d’ells, he fet un poc de memòria per recordar aquells anys que, per dir-ho d’alguna manera, tenen nom i llinatges propis.

1892, l’any de la Independència Municipal. Aquell any, després d’haver-ho intentat moltes vegades –1612, 1812, 1813, 1816–, els llorencins aconseguiren tenir un municipi propi, separat de Manacor.

1918, l’any del Grip. La pandèmia de grip que va matar entre 50 i 100 milions de persones d’arreu del món, a Sant Llorenç va acabar amb la vida de 7 llorencins. Entre els que s’enfrontaren amb la malaltia, destaquen les figures de Jaume Pasqual, el rector, i Miquel Nebot, el metge.

1931, l’any de la República. El periode republicà durà vuit anys, 5 en una relativa pau i tres baix una guerra civil. Va esser un pausa entre dues dictadures, la del general Primo de Rivera i la de Francisco Franco.

1936, l’any de la Guerra. Fou un any de trista memòria, perquè perderen la vida 29 llorencins: 13 assassinats pel feixisme i 16 als diversos fronts, a més de 64 empresonats, 20 obligats a embarcar-se cap a Menorca i 8 exiliats.

1956, l’any de la Neu. La nit del 2 al 3 de febrer va nevar a tota Mallorca, abastant una altura de 60 cm. Segons Miquel Grimalt, les nevades arribaren al dia 20 i les temperatures baixaren fins els -13’5ºC.

1977, l’any de la Democràcia. Amb la mort del dictador –dos anys abans–, se celebraren les primeres eleccions, que desembocarien, l’any següent, en una Constitució i, l’altre, en els primers ajuntaments democràtics.

2002, l’any de l’Euro. Aquell any, 12 estats de la Unió Europea renunciaren a les seves pròpies monedes i establiren l’euro com a moneda única. Avui són 19 els països que el tenen com a moneda oficial, amb una població aproximada de 343 milions de persones.

2018, l’any de la Torrentada. Per als llorencins, el 2018 serà un any que no oblidaran, perquè amb el desbordament del torrent de ses Planes i els xaragalls del Pou Vell i Son Vives, 13 persones perderen la vida i foren milers els que veieren afectades una part de les seves pertenences.

Per als supersticiosos que tenen triscaidecafòbia –aversió al número 13–, val a dir que foren 13 els llorencins republicans assassinats i també 13 els morts per mor de la torrentada, la qual, per cert, es va esdevenir en dimarts.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada