Els cans com a terapeutes

A on no me veia fa un any? Educant un quissó per convertir-se en un ca de teràpia assistida! Què estic fent ara? Educar un quissó per convertir-se en un ca de teràpia assistida. I és que moltes vegades, com bé sabeu, les coses no passen com un s’ho espera.

Un dia vaig rebre la cridada d’un amic informant-me de l’abandó d’una camada de 7 quissons, recent arribats a la canera. Sense plantejar-nos-ho, vàrem anar directe a visitar-los… I quan vaig veure a na Chaska, em vaig enamorar de la forma en que ens va mirar, dels seus gestos i, quan en partir ens va seguir com si ja fos part de la família, vaig realitzar que ella ja ens havia escollit.

Més endavant, així com na Chaska s’anava desenvolupant i demostrant les seves múltiples aptituds, vaig veure que aquesta cussa tindria una funció molt important. Amb la seva dolçor, mansuetud, paciència i alegria, em vaig adonar de la seva capacitat per millorar la vida de les persones.

L’objectiu de la teràpia assistida amb animals és aprofitar les avantatges de les mascotes per augmentar la qualitat de vida de les persones.  La finalitat d’aquesta relació persona – animal és fomentar el benestar emocional de l’ésser humà.

En quins àmbits serveix la teràpia assistida amb animals?

Aquesta tècnica mostra molta eficàcia per modular conductes en pacients, abastant un gran ventall de dificultats o trastorns psicològics.

Per mencionar un exemple, vaig estar en contacte amb el cas d’una dona que evitava sortir de casa ja que havia desenvolupat una agorafòbia. És un trastorn d’ansietat que consisteix en una por irracional a trobar-se en algun lloc que l’escapatòria sigui difícil (com és un bus o un avió, el cinema, un restaurant, fer cua, un túnel, o simplement estar sol o enfora de casa) o on no es pugui rebre ajuda en cas de sofrir un atac de pànic. Per impulsar a aquesta pacient a recuperar passa a passa totes aquestes situacions que portava anys evitant, se li va proporcionar un ca de teràpia assistida que l’acompanyés sempre que s’havia d’afrontar a situacions temudes.

Gràcies a la feina de l’animal, i sobretot de la pacient, l’evolució terapèutica va ser espectacular. Molt ràpidament, va re-aprendre a gaudir de totes aquelles activitats que antes li eren impossible realitzar. I més enllà del complir els objectius de la teràpia, va desenvolupar una relació preciosa amb el ca i es va convertir en una persona activa i alegre.

La companyia dels animals com a tècnica de teràpia

Els beneficis d’aquesta pràctica, especialment amb cans ja que és la més estudiada, són molts. Es millora la empatia, facilita l’apertura de comunicació, es promou l’estímul mental, s’impulsa la socialització i les persones es mostren més alegres i obertes, disminuint l’ansietat i l’estrès i millorant l’estat d’ànim. A més, els animals tenen una manera particular d’acceptar incondicionalment a les persones sense qualificar-les.

Sense dubte algun, un animal a la nostra vida pot arribar a ser molt favorable. Desitjo que na Chaska segueixi desenvolupant aquest caràcter tan especial que té i que molta gent pugui treure profit de la dedicació i entusiasme que aquesta cusseta posa per tal d’arribar a ajudar a moltes persones. Espero que tingui molt d’èxit en la seva formació per així complir l’objectiu de fer a les persones més adaptades amb en el seu entorn, més satisfetes amb la seva vida i, sobretot, més felices.

Mélanie Perpiñá del Campo
Psicòloga i terapeuta
Cita prèvia: 616 23 29 83

Un comentari a “Els cans com a terapeutes

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada