Els resultats de les eleccions generals

Davant el resultats de les eleccions generals del dia 28 al Congrés dels Diputats en els diferents nuclis urbans de Sant Llorenç des Cardassar, es poden fer diverses lectures, depenent del punt de vista amb què cadascú s’ho vulgui mirar. Jo miraré de fer les meves.

La primera, que en el nostre municipi han empatat els partits de dretes i els d’esquerres: PP, Ciudadados, VOX i El Pi han obtingut el 49% dels vots, mentres que el PSOE, Podemos i Veus Progressistes han arribat al 49’1, una circumstància que crec que no s’havia donat mai, ja que a les eleccions generals, al contrari de les municipals, sempre solia guanyar la dreta.

La segona, que el PSOE ha donat la volta als resultats, passant a esser la primera força del municipi, en detriment del Partit Popular. A les eleccions de 2016 va obtenir un 18’4% i a les d’ahir va arribar al 24’5, és a dir, un de cada quatre votants va optar per aquest partit, per la qual cosa cal donar-li l’enhorabona. Així i tot, s’ha de remarcar que aquest resultat es deu a la gran diferència que va obtenir a sa Coma, ja que a Sant Llorenç i Son Carrió va guanyar el Partit Popular.

La tercera, que, talment com a la resta de les Illes i a tot l’Estat, el Partit Popular ha caigut en picat, tot i que a Sant Llorenç ha aconseguit mantenir el segon lloc. La irrupció de VOX i els bons resultats de Ciudadanos han estat letals per al PP, que no estava avesat a haver de compartir els vots amb ningú. Si, com sembla, Ciudadanos opta per no pactar amb el PSOE, podria esser que a mig termini sigui aquest el partit que representi la dreta a tot l’Estat, ja que els populars semblen bastant tocats. Les eleccions locals, autonòmiques i europees de dia 26 ens donaran pistes de cap on van els tirs.

La quarta, que Podemos ha tengut una baixada un poc superior a la de la resta del país: a Espanya ha baixat un 6’8% i a Sant Llorenç, un 7’4%. Aquest descens crec que es pot atribuir, bàsicament, a dos motius: al vot útil cap al PSOE per frenar l’aliança de la dreta i a la desfeta del partit, que només conserva Pablo Iglesias entre els dirigents que el fundaren.

La cinquena, l’augment de Ciudadanos, que ha pujat un 2’6% en relació a les eleccions del 2016, tot i que aquest augment no ha estat suficient per complir el seus objectius de superar el PP i formar un govern semblant al d’Andalusia.

La sisena, finalment, l’irrupció de VOX amb 349 vots (9’7%), més espectacular a sa Coma (12’23%) que a Sant Llorenç (8’6%) i Son Carrió (8’5%). Sabíem que els vots de l’extrema dreta estaven dins el Partit Popular, però fins ara no els havíem pogut quantificar.

Per acabar, com sempre, recordam que aquests resultats no tendran res que veure amb els que es donaran a les municipals de dia 26, tot i que poden tenir una certa influència a l’hora de guanyar o perdre algun escó per part dels partits que van a l’alça o a la baixa. A Sant Llorenç, és més que probable que continuï governant el mateix equip de govern i que el Partit Popular resti a l’oposició, com ha passat des del 1995 ençà.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada