Especulacions polítiques

Segons la nota que va publicar ahir Antònia Bauzà a Card.cat, el GISC i el PI han arribat a un acord per intentar governar el municipi en els propers quatre anys, una nota que, d’entrada, em va sorprendre una mica, perquè no feia cap menció al PSOE ni a MÉS, amb els quals el Grup Independent de Son Carrió havia governat des de feia vint anys. Tot i que la nota és molt curta, permet fer algunes especulacions sobre la situació actual en el nostre municipi, en el ben entès que no són més que això, especulacions, fruit de l’opinió personal del qui signa aquest article.

La primera, que no sé si es tracta de què en endavant sigui el PI el “número 2” del GISC o si només és una estratègia per rebaixar les aspiracions del PSOE, que se sap que havia demanat –o exigit, no ho sé– dos anys de batlia. El que és segur és que per al PI és un bon acord, perquè passa de no tenir res a formar part de l’Equip de Govern, de la junta d’administració l’empresa Bellver i d’esser el representant de l’Ajuntament a la Federació de Municipis. El seu anterior representant, Toni Aguilar, temps enrere havia format part de la candidatura del PP, però desconec la trajectòria política d’Onofre García i, per tant, tampoc no podria dir si hi han influït motivacions ideològiques a l’hora de canviar de bàndol i fer costat al grup de Mateu Puigròs. Així que s’ha de reconèixer que el representant del PI ha estat àgil, en esser el primer que ha signat –i publicat, no s’oblidi– un acord de govern. D’altra banda, Parc de l’Auba –empresa de la qual Onofre García n’és l’administrador únic, segons la seva pàgina web–, crec que té un contracte amb l’Ajuntament de Sant Llorenç i vull suposar que no hi ha cap tipus d’incompatibilitat entre el seu nou càrrec polític i el de la seva empresa privada.

En relació al GISC, el primer cop d’ull sembla indicar que ha estat una maniobra per recordar al PSOE qui és el que té la pella pel mànec, ja que la llei electoral assenyala que, si no hi ha una majoria en contra, el batle serà el primer de la llista més votada. Pareix esser, idò, que en Mateu Puigròs ha donat més importància al càrrec de batle que a la seva ideologia, ja que no cal oblidar que, almanco dues vegades –o tres, ara no ho record–, s’ha presentat amb el PSOE a les eleccions municipals. Aquesta jugada, si no incorpora els socialistes a l’Equip de Govern, pot esser perjudicial per al seu grup de cara a les vinents eleccions, ja que haurà deixat a l’oposició el partit que va guanyar a totes les taules del nucli de Sant Llorenç. D’altra banda, probablement el PSOE governi a totes les institucions autonòmiques, cosa que no beneficiaria el GISC si els socialistes locals passen a l’oposició, encara que, almanco teòricament, tant el Govern com el Consell toquin actuar de manera imparcial, independentment de si els pobles estan governats pels seus com si no.

Quant al PSOE, pareix que ha jugat massa fort, sense haver sospesat prou les seves forces a relació a les del GISC. Per aconseguir una majoria sense el grup carrioner hauria de pactar amb el PP i amb algú altre –el PI o MÉS–, cosa que seria mala d’entendre per als seus votants, a més de lastrar les seves opcions futures. Per arribar a un acord, segons la meva opinió, era molt difícil que en Mateu acceptàs cedir els dos darrers anys de batlia, tant si quedava com a regidor com si presentava la renúncia, quant i més perquè disposava d’altres opcions a més de la del PSOE, com s’ha vist. En el cas de què l’any 2023 volgués continuar dins la política, era millor per ell si es presentava essent el batle que com a simple regidor; i si no fes comptes continuar, la resta de membres del seu grup tampoc no estarien disposats a cedir protagonisme al que seria el seu rival a les pròximes eleccions. Així que, tant en el cas del GISC com en el del PSOE, el pes del càrrec de batle consider que ha estat superior al d’altres consideracions per ventura més raonables.

Finalment, crec que MÉS intentarà formar part de l’Equip de Govern, tant si hi entra el PSOE com si no, tot i que el seu pes dins el futur organigrama de la Corporació sigui més aviat discret.

 

 

 

5 comentaris a “Especulacions polítiques

 1. Te deixes una dareera possibilitat: que a psrt de MES també entri el psoe. Total 11 regidors, que si bé just en fan falta 7, no és el primer pic que passa a Sant Llorenç.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: +1 (de 1 vot)
 2. Crec que en el tercer paràgraf deix oberta la possibilitat de què el PSOE s’incorpori a l’Equip de Govern

  VN:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 0 vots)
 3. Els resultats electorals sempre són sorprenents. I generalment els pactes posteriors també.
  Després d’oferir millorar la participació ciutadana, ¿no estaria bé consultar amb els electors (o si mes no informar) sobre el posicionament del grup? ¿basta votar cada quatre anys i després carta blanca? ¿quines lectures -reals- se n’ha fet dels resultats cada grup?.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: +2 (de 2 vots)
 4. Subscric les teves paraules, Pep. Molt bon article. No veig un equip de govern amb 11 regidors, seria molt mal d’explicar, o com a mínim jo no ho entendria.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: +2 (de 2 vots)
 5. Bon article Pep

  Som de la teva opinio quan dius: Quant al PSOE, pareix que ha jugat massa fort,
  No dic que no ho hagues de provar,pero era molt arriesgat

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: 0 (de 2 vots)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada