Entrevista a Onofre Garcia Prohens, regidor de Policia Local, Serveis Generals i Participació Ciutadana

A les passades eleccions municipals Onofre Garcia Prohens, candidat del PI, mitjançant un pacte de govern amb GISCa, PSIB-PSOE, i MÉS esquerra, va assumir les regidories de Serveis Generals, Policia Local, i Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar . En Nofre és una persona molt organitzada en la seva vida personal i laboral, és director del Tanatori Parc de l’Auba de Manacor, i a més, està fent una molt bona feina dins les regidories que va assumir.


Com a regidor de Participació Ciutadana, ens pot explicar quines actuacions ha dut a terme
?
Abans de l’estat d’alarma es va finalitzar un esborrany d’un nou reglament municipal de Participació Ciutadana, un nou reglament molt encoratjador, inspirat amb un document marc de la Federació Espanyola de Municipis, on es reconeix entre d’altres la possibilitat d’una iniciativa veïnal, la creació del Defensor del ciutadà i del consell Ciutadà, les fòrmules per desenvolupar una Consulta Ciutadana i inclús aportar i participar com ciutadà dins el plenari. Si en alguna tasca me involucrat personalment és aquesta, i crec que ha d’esser la meva prioritat número 1 dins aquesta legislatura, aconseguir fer del municipi de Sant Llorenç una referència de participació en les decisions polítiques per part dels veïns i de les diverses agrupacions i associacions del poble, vull que siguem l’enveja de la resta de pobles.

I parlant de veïns, heu tingut problemes amb els veïnats per l’ocupació davant ca seva de la via pública?
En la majoria de vegades els veïns són totalment conscients de la necessitat actual, i el reglament municipal d’ocupació de via pública indica que els propietaris han de autoritzar l’ocupació davant la seva façana, i qualsevol autorització donada es pot revocar si crea problemes de convivència amb els veïnats. És un tràmit necessari per part dels propietaris dels locals demanar autorització als veïns si ocupen la seva façana.

De quina ocupació podran disposar els bars i restaurants?
Els bars i restaurants podran obrir les seves terrasses amb una ocupació del 50% de l’aforament permès, si bé la distancia entre taules a d’ésser d’un mínim de 2 metres i la capacitat màxima de les taules limitada a 10 persones. Des de l’ajuntament som conscients de les dificultats que han tingut els diversos comerços durant les setmanes de confinament, molts d’ells duen 2 mesos tancats i es necessari aplicar polítiques de re-activament. Per tot això, impulsarem per una banda, l’ampliació de la superfície de les terrasses dels bars i restaurants per poder mantenir l’aforament sempre amb la distancia referida de 2 metres per taula. També s’estan estudiant diverses excepcions fiscals, tal i com ocupació de via pública, instal·lacions esportives, mercats… que es portaran al pròxim plenari per intentar la seva aprovació.

Pel que fa al poble dins el nucli de Sant Llorenç, es restringirà la circulació?
Des de la regidoria de Mobilitat ens comuniquen que el Pla de Mobilitat del nucli de Sant Llorenç està finalitzat, i aprofitant aquesta reobertura dels comerços i bars s’implantarà la zona ACIRE al carrer Major i a la Plaça de l’Església, quedant restringida la circulació als residents d’aquest carrer, només per càrrega i descàrrega, donant prioritats als vianants i ciclistes. Aquesta serà un prova pilot per aquest estiu, a l’espera de l’aplicació de la resta del Pla de Mobilitat al nucli urbà de Sant Llorenç.

A Serveis Generals, què heu hagut de deixar pendent aquest temps de confinament?
Durant les dues setmanes de confinament estricte només vàrem cobrir les urgències amb el personal mínim, una vegada transcorregut aquest període hem retornat a la normalitat però hem mantingut la plantilla dividida en dos grups amb diferents horaris d’entrada i sortida per evitar que, si tenim un contagi, ens quedem sense operaris de serveis generals degut a la quarantena.

Com a regidor de la Policia Local, com valora el treball de l’inspector en cap, Guillem Mascaró i de la policia?
El Cap de Policia, en Guillem Mascaró, és una persona de total confiança, té la responsabilitat del dia a dia dins la Policia Local, demostra un domini de les normatives a aplicar i moltes de vegades ha de fer vertaders equilibris per poder donar el servei correctament. Pel que fa als policies, vull agrair la seva tasca i valoro molt la seva dedicació.

Al terme de Sant Llorenç només tenim 31 policies. Aconseguireu dins l’actual legislatura cobrir les places que queden?
En aquest moment tenim un procediment de 15 places que estan ocupades i que es transformaran en fixes per la gran majoria dels que ja tenim en plantilla. Al mateix temps, hem tret un altre procediment per ocupar 3 places més, malgrat que tot està aturat per l’estat d’excepcionalitat, però esperem que es reactivi el més prest possible. Sí que notem a faltar per part de la Conselleria que es facin més cursos de formació i poder cobrir totes les places vacants.

Està satisfet del seu treball amb l’equip de Govern?
Cal esmentar que l’equip de Govern, d’una manera unànime, estam treballant per intentar minimitzar els efectes d’aquesta situació, i una vegada controlada la situació sanitària ens queda una gran tasca de reactivació econòmica del municipi. Som conscients de les dificultats econòmiques que tindrem i tindran moltes de persones, hem aplicat el reforçament del departament de Serveis Socials com eina de primera necessitat, però també, hem reforçat el de comerç i el de turisme. Els darrers temps ens hem trobat en situacions difícils com la torrentada o la tempesta Gloria i ens hem sortit. Des de l’ajuntament hem de transmetre optimisme a la ciutadania i fer feina entre tots per superar l’actual situació.


Veu factible tornar aviat a la normalitat?

Arran de la publicació de la norma SND/399/2020 de dia 9 de maig al BOE núm. 130 del Ministeri de Sanitat de flexibilització de restriccions de l’estat d’alarma (FASE 1) al territori de les Illes Balears, des de l’Ajuntament  s’han començat a prendre mesures per intentar tornar el més aviat possible a la normalitat, i si bé encara no és possible en la seva totalitat, sí parcialment sempre complint amb les mesures de protecció sanitàries.


Moltes gràcies per les teves opinions. Vol afegir res més?

Per finalitzar, recordar que aquesta Fase 1 no implica descuidar la protecció sanitària de les persones, ara més que mai, quan s’ha ampliat la mobilitat de les persones és quan ens hem de protegir per evitar contagis.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada