Entrevista a Mateu Frau Barceló regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Llorenç

El carrioner Mateu Frau Barceló és la tercera legislatura que està al front de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar. L’any 2005 va entrar a ocupar aquesta regidoria en substitució de Miquel Galmés. La segona legislatura va ser la del 2007-2011 i a més de Medi Ambient va estar al capdavant de la Delegació de la zona costanera.
– Quina és l’aposta per la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient dins l’actual legislatura com a responsable de la regidoria Medi Ambient?
– Per un costat, augmentar el reciclatge. Per això acabam de posar en marxa dos nous serveis: la deixalleria mòbil i la nova recollida lateral. Per altre, feim un esforç important per millorar tota la infraestructura de sanejament del municipi. A l’estiu vàrem acabar la primera fase de l’estació depuradora de sa Coma que vàrem començar el 2015 i que ha consistit amb la construcció d’un nou edifici de pretractament d’aigües residuals, la instal·lació d’un nou reactor biològic i la millora de les instal·lacions elèctriques i d’altres maquinàries. Ara estam executant la segona fase amb la demolició de dos reactors que havien quedat obsolets. En acabar les obres es podrà tractar correctament un cabal amb puntes màximes per dia d’11.500 metres cúbics. També estam millorant les estacions impulsores i les canonades.
– A la passada legislatura apostareu per incentivar als hotelers en la recollida selectiva de paper, vidre, matèria orgànica, etc. Ha estat positiu el balanç?
– Sí, molt positiu. Hem aconseguit que el 95% de la planta hotelera de la zona costanera participi en el circuit de recollida selectiva implantant per l’Ajuntament reciclant 2.553,50 tones de matèria orgànica, la qual cosa representa un augment del 8,71% respecte el 2014.
– Quins taxes de reciclatge teniu a l’ajuntament?
-L’any passat, les dades totals de recollida de les diferents fraccions en el municipi varen ser paper/cartró 1.046 tones (7,94% del total del fems), vidre 745 tones (5,65% del total del fems), envasos lleugers 782 tones (5,93% del total de fems), rebuig 7.494 tones (56,86% del total de fems), matèria orgànica 3.112 tones (23,61% del total del fems). Actualment, el municipi recicla un 43,14% del total de residus, això és, 13.179 tones el 2016.
– Quants de punts de càrrega per a vehicles elèctrics s’han instal·lats al municipi llorencí?
– En total en tenim quatre. Un Sant Llorenç a la plaça de l’Ajuntament, un altre a Son Carrió al costat de la plaça de l’església, i dos a la zona costanera devora l’OMIT de Cala Millor i al pàrquing de la delegació de sa Coma. Aquests punts de càrrega han estat possibles gràcies a subvencions concedides pel Govern de les Illes Balears.
– Teniu previst incentivar als taxistes o usuaris de vehicles elèctrics (que contaminen menys) amb l’exempció del pagament de les taxes municipals?
– El servei de càrrega de vehicles elèctrics és gratuït els dos primers anys i després se poden estudiar altres incentius.
– Col·labora l’ajuntament amb programes d’educació ambiental a les escoles?
– Sí, el Dia Mundial del Medi Ambient convidam a totes les escoles del municipi a participar a una diada on organitzam diferents tallers tots ells relacionats amb aspectes ambientals: reciclatge, estalvi en consum d’aigua, energies renovables,…. Durant el curs escolar també oferim diferents tallers relacionats amb el medi ambient a les escoles i feim visites a la depuradora.
– La recollida i l’estat dels contenidors a la zona costanera els dos darrers anys ha estat vergonyós. Per què heu esperat tant a canviar els contenidors i millorar el servei?
– Vàrem treure a licitació el nou plec de condicions per a l’explotació del servei de recollida de fems però es va dilatar en el temps perquè les empreses que es varen presentar lluitaven entre elles per aconseguir el contracte. Varen anar interposant recursos i per això no hem pogut adjudicar el contracte fins fa poc.
– En els carrers abans hi havia dos contenidors, ara s’han instal·lat quatre. És per facilitar el reciclatge?
– Sí preferim que a totes les àrees d’aportació instal·lades al carrer, excepte aquelles que per motius logístics no pugui ser, hi hagi quatre contenidors per poder dipositar totes les fraccions de reciclatge. Així també facilitant a la gent que recicli.
– Sa Coma, s’Illot, Cala Millor, i Son Carrió no tenen Punt Verd. En què consisteix el nou servei de deixalleria mòbil que anunciareu i on s’ubicarà?<a
-Aquest servei consisteix en un camió que consta d’un dipòsit compartimentat en les diferents faccions de residus que s’anirà ubicant a diferents punts dels nuclis esmentats. Cada dilluns es col·locarà al carrer Riuet de s’Illot; dimarts a la plaça Mare Selva, darrera la delegació de sa Coma; dimecres a l’avinguda Bon Temps, a la proximitats de les dues superfícies comercials; i divendres davant el poliesportiu de Son Carrió. La deixalleria mòbil estarà a disposició dels usuaris de les 9 h a 13 h.
– El servei de recollida de voluminosos gratuït porta a porta que hi havia abans continuarà?
– Si continua, el dia de recollida de voluminosos és el dijous amb cita prèvia al telèfon 900 10 44 98.
-De qui és la iniciativa dels horts urbans que estan fent davant l’auditori de Cala Millor?
– Aquesta és una iniciativa de l’àrea de Benestar Social i on la regidoria de Medi Ambient hi col·labora. L’objectiu és fomentar les habilitats i els conceptes bàsics en agricultura amb la finalitat de millorar la situació tant formativa com laboral de les persones i dels col·lectiu més desfavorits que es troben en situació de risc d’exclusió social.
– Quins són els seus objectius per aquesta legislatura?
– Com a objectius per aquesta legislatura, a més de totes les millores que s’estan fent a la depuradora, hi ha la implantació del tractament terciari, el qual ens permetrà obtenir una aigua depurada de bona qualitat i reutilitzar-la pel reg. Per altra mitjançant els nous serveis volem obtenir un percentatge de reciclatge més elevat, així com combatre els abandonaments de trastos vells a la via pública. Sens dubte per aquests darreres objectius és necessària la implicació de tos els ciutadans, ja que és entre tots que podem aconseguir un municipi més net i sostenible.
DSC_0427nous contenidors de càrrega lateral thumbnail_20170206_104635

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.