La setmana que entram, segons el “parenòstic”

Temps insegur. Probabilitat de pluges durant uns dies. El fred encara és viu, però afluixa.El Sol entrà ahir en el signe de Pisces. A finals de setmana tendrem  11 hores i deu minuts de claror. El dia s’allarga de forma evident: el Sol surt devers les set i mitja i es pon passades les sis i mitja de l’horabaixa.

La Lluna serà nova el proper dia 21. A les 23 hores i 35 minuts entrarà en el signe de Pisces.

Si el Sol ens ajuda amb la seva escalfor, els planters que no s’havien atrevit a treure el cap per mor de les gelades i el fred, naixeran.

Aquesta setmana, el dimarts, acaba el període del Carnava. S’acaben les disfresses i les simbombades, i el dimecres, Dimecres de Cendra, comença el període quaresmal.

El Dimecres de Cendra és aprofitat per l’Església per recordar-nos aquella cita bíblica: “Memento homo, quia pulvis eris et in pulverem reverteris”, una cita del Gènesi que ens recorda que venim de la pols i a la pols tornarem.

La Quaresma és un període litúrgic, de quaranta dies de durada (Quadragessima) que, antigament, era temps de dejuni, abstinència i penitència.

La Jaia Corema o Jaia Serrada, figura encara viva a les escoles, era una representació en paper,cartró o fusta d’una dona vella que amb una ma sostenia un bacallà i amb l’altra un manat de pastanagons o una panera de verdures. Tenia set dents, set cames i set peus, tants com setmanes té la Quaresma i així com passaven les setmanes se li arrabassava  un peu i una cama.

Antoni Maria Alcover la descriu així: “Sa Jaia-serrada era una velleta de paper, cartró o fusta pintada, que representava la Quaresma, molt flaca, amb un bacallà a una mà i un manat de pastanagons a l’altra, i amb set cames i set dents, que representaven les set setmanes de Quaresma. El primer dia de Quaresma penjaven la Jaia a la cuina o al menjador, i cada diumenge li tallaven una cama de les set que tenia”

Diumenge, 26, és el I diumenge de Quaresma.

Tot a punt per a sonar

Flor de gener, no ompl el paner. I la de febrer?

 

 

 

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada