12 de març, ante diem IV idus martias, dies comitiale

12 de març, ante diem IV idus martias, dies comitiale, aquest dia les assemblees de ciutadans podien votar sobre qüestions polítiques o criminals.
Un dia 12 de març de l’any 415 es va martiritzar a la “pagana” Hipàtia d’Alexandria, filla de Teon d’Alexandria. Una dona culta i oberta als coneixements, gran matemàtica i astrònoma; també era una persona assenyada que donava consells i va resultar ser molt influent dins l’àmbit polític i de la ciutat. Va inventar molts estris que han arribat als nostres dies (un aparell per a destil•lar aigua, un hidròmetre per mesurar la densitat dels líquids, i també el nivells), va escriure sobre matemàtiques i astronomia.
La seva fama va generar enveges, i com que era una persona pagana convençuda, no va passar gens desapercebuda; coincident amb el nomenament de Ciril•li com a Patriarca de l’Església d’Alexandria, Hipàtia va ser perseguida, fins que va acabar martiritzada…diuen les males llengües, que l’admiració i por que li tenia el nou Patriarca, va ser la principal causa de la seva eliminació…Ciril•li va dir que Hipàtia havia fugit cap a Atenes, el que és cert és, que les ensenyances de Plató dins l’imperi cristià, varen acabar en sec, el món àrab va mantenir-ne una bona part…
Ús recoman si no l’heu vista encara, la pel•lícula “Agora”…i si el tema de les ensenyances de Plató i el perills que semblaven per a l’Església us interessa, totalment recomanat: “El nom de la Rosa” d’Umberto Eco.
El mateix dia 12 de març, però de l’any 417, va morir el Papa Innocenci I (el Papa que feia 40)
Un altre 12 de març, però de l’any 604, va morir el Papa Gregori I el Magne (Papa número 64)

2 comentaris a “12 de març, ante diem IV idus martias, dies comitiale

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada