Tren o via verda? Les dues coses

El passat dimecres, el conseller Company presentà el projecte de la via verda des de Manacor a Artà sobre els terrenys ens els quals hi havia de discórrer la línia del tren i anuncià que el Govern disposa de 5 milions d’euros per fer aquesta obra.Tot i que me pareix millor una via verda que deixar les obres en situació d’abandonament, no puc entendre perquè alguns dels habitants de la comarca de Llevant hem de ser ciutadans de segona respecte dels de Marratxí, Manacor, Inca, Sa Pobla o Palma en relació al transport ferroviari i ciutadans de tercera en relació a la majoria d’habitants de la Península.

Per quina raó el Ministerio de Fomento d’Espanya en el seu Pla d’Infraestructures, transport i habitatge per al període 2012-2024 (PITVI) inclou actuacions en matèria de transport que pugen 136.000 milions d’euros, 52.000 dels quals estan destinats a transport ferroviari. 52.000 mil milions, dels quals la meitat es destina a línies d’alta velocitat i a Balears no n’arriba cap?

Per què hem de consentir que d’aquests 52.000 milions afegits als 46.000 milions que, segons dades del Ministeri, l’Estat ha invertit en tren els darrers vint anys, les Illes Balears no n’hàgim vist més que les miques?

La inversió a les Illes Balears fins a l’any 2008 ha estat nul·la: només 0,8 milions d’euros (per a  l’estació de Palma). El conveni ferroviari de 2008 (BOE de 18 de febrer de 2009) preveia 443 milions d’euros d’inversió, dels quals només n’han arribat una quarta part.

Per què el Govern de les Illes Balears no exigeix al Govern de l’Estat el compliment del conveni ferroviari de Mallorca i del conveni de tren badia de Palma? Els anys 2012 i 2013, govern del senyor Bauzá, no ha arribat ni un cèntim d’euro de l’Estat per a inversions en tren a les Illes Balears.

L’article 10 de la llei 30/1998, de 29 de juliol, del règim especial de les Illes Balears, obliga l’Estat a col•laborar en la potenciació del transport ferroviari a les nostres illes. Aquesta mesura havia de corregir el greuge històric d’inversió estatal.

La disposició addicional sisena de l’Estatut (any 2007) establia que s’havia de garantir un mínim d’inversions i citava  expressament el ferrocarril. L’Estat incompleix manifestament aquestes obligacions, amb l’ incomprensible silenci del nostre Govern.

El Pla Director Sectorial de Transports de les Illes Balears aprovat per Consell de Govern el 28 d’abril de 2006 (govern del PP), actualment vigent,  inclou l’electrificació i desdoblament de les línies existents, l’eliminació de passos a nivell o l’ampliació fins a Alcúdia i Cala Rajada de les línies d’Inca i Manacor i el soterrament de les línies al seu pas per les ciutats i l’ampliació del metro fins a l’hospital de Son Espases.

Per als Pressupostos per a 2014, el Ministeri anuncia 4.500 milions d’inversió en tren, dels quals només 3,94 es pretenen destinar a les Illes Balears. Això és escandalós, especialment si tenim present el desequilibri de la nostra balança fiscal amb l’Estat, segons la qual, estam pagant, amb els nostres doblers, trens magnífics a la Península i no en tenim per millorar la nostra modestíssima xarxa.

Si l’Estat destinàs a les Illes Balears els doblers que ens pertoquen, electrificaríem les vies, ampliaríem les vies existents, soterraríem els pasos a nivell,acabaríem les obres del tren de Llevant i quedarien doblers per fer una via verda.

PLA D’INVERSIONS DEL MINISTERI DE FOMENT 2012-2024

Imatge de la revista digital Cap Vermell.

Aquest article s'ha catalogat com a General per Tomàs Martínez representant null. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada