I si…?

Odies sentir-te com un manat de nirvis durant el dia i com un mussol de nit? És cert que abandonar les preocupacions que ens envolten pot resultar complicat.

L’agobi pot resultar adaptatiu, especialment en situacions en que treballes sota pressió o sospeses els pros i els contres a l’hora de prendre una decisió. Però moltes vegades viure en un constant “I si…?” pot ser un gran problema. I si no em contesta el missatge? I si no arribo a temps? I si em posa en un compromís? I si s’arriba a fer mal? I si pensa que no ho he fet bé? I si no em dona temps a fer les dues coses? I si..?

Quantes preguntes tipus “I si…?” et fas cada dia? Atura’t un moment a pensar-ho.

I segur que te’n hauràs adonat que aquesta preocupació constant té conseqüències adverses. Hauràs notat que el teu estat d’ànim empitjora, et frustres al no trobar solució als teus problemes i comences a adoptar un enfoc pessimista de la vida. Quan aquestes preguntes fan part de la teva rutina i experimentes un agobi constant, arriba el moment de posar-li remei. De fet, existeixen moltes estratègies per controlar-ho i a continuació te’n explico algunes.

Estratègies per reduir els pensaments “I si…?”:

  1. Crea un moment per agobiar-te. Escull una estona del dia (procura que no sigui al vespre) i agobia’t durant 15 minuts. Tot el que vulguis. Esplaia’t en totes les preocupacions que tinguis. Dóna-li voltes i fes-te totes les preguntes que et turmenten. Però això sí, les preocupacions que et sorgeixin durant la resta del dia s’hauran d’aplaçar per aquell moment que hem acordat preocupar-nos. Si et tornen al cap vàries vegades, apunta-les a un paper i revisa-les durant el teu “moment d’agobi”.
  2. Cuida’t. Dóna’t capritxos. Dóna’t permís per atendre les teves necessitats. Prepara’t un bany ben calent amb espuma, ves a passejar vorera la mar i nota l’aire a la teva cara o posa’t una cançó que t’agradi. I fes diàriament almenys una cosa exclusivament per tu. Busca’t un hobby en el que et sentis realitzat i dedica-li temps per així permetre’t desconnectar de les teves preocupacions.
  3. Accepta la incertesa. És possible estar segurs al 100% del que pot passar? No. I és cert que les coses poden anar a pitjor, però no tenen perquè. Així que ja et preocuparàs quan arribin perquè demanar-se “I si…?” abans de que passin només t’apartarà del bons moments que pots estar vivint ara.
  4. Segueix un ritme de son i una dieta regular. Els horaris són imprescindibles per tal de regular el nostre cos i la nostra ment. El respectar el temps de descans i seguir uns bons hàbits alimentaris ens ajudarà a trobar-nos millor i sentir-nos amb més forces per manejar les nostres preocupacions.

Aquestes són algunes de les eines que poden ser molt útils si s’utilitzen bé, però el més important és que les adaptis a tu mateix. Prova-les, veuràs quines et van millor i aplica-les en la teva vida diària.

És important que identifiquem quan les preguntes “I si..?” es tornen tòxiques i ens afecten negativament al nostre dia a dia. I així, podem actuar conseqüentment per tal de tenir-les controlades i, sobretot, gaudir més de la vida. Centra’t en les bones coses que et passen en el dia a dia i no facis l’error de substituir-les per les teves preocupacions

Mélanie Perpiñá del Campo

Psicòloga i terapeuta
Tel. 616 23 29 83

 

2 comentaris a “I si…?

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada