Entorn

Encetam una nova secció amb la finalitat de treballar, afavorir, sensibilitzar, orientar…vers aquest ampli concepte que s’anomena Educació Ambiental. Finalitat que es situa en la mateixa línia iniciada, conjuntament amb altres persones, des de ses Sitges estant, a principis dels anys vuitanta del segle passat.

L’objectiu és modest, es tracta d’enfocar -si potser setmanalment i cada dimarts- algun dels nombrosos continguts que ofereix l’entorn més immediat.

Un segon objectiu seria assenyalar fonts, facilitar informacions addicionals sobre aspectes concrets, posant-les a l’abast del lector interessant.

I un tercer objectiu, aquest més ambiciós, seria intentar, mitjançant aquestes informacions, treballar l’actitud envers el medi. Intentar que algun dels lectors es pugui arribar a sentir part d’aquest entorn.

Aquest darrer objectiu implica un canvi de creences, puix tots els missatges rebuts ens conviden a ser dominadors d’aquesta naturalesa (Recordi’s la descripció bíblica de la creació on es situa a l’home com a dominadors dels animals -i encara pitjor allò de Eva, creada d’Adam-). Es tracta,idò de passar de ser “dominadors” a fer-ne part, amb tot el que això pugui implicar. (Informació addicional)

Després de donar vàries voltes al tema s’ha optat per anomenar la secció ENTORN (“Paratge pròxim a un poble o a un altre indret”), pel vessant localista que té el mot; descartant així altres opcions possibles i també vàlides com ambient (“Conjunt de circumstàncies intel·lectuals o morals enmig de les quals viu algú”), foravila (“Fora de la vila; al camp“), embolcall (“Allò amb què s’embolica alguna cosa”), canemàs (“Fons sobre el qual es desenrotlla un brodat, un dibuix, un escrit, etc.”) o natura.

La dinàmica molt senzilla i habitual. Un petit comentari, una fotografia i referències bibliogràfiques. Fonamentalment la Viquipèdia, la pàgina “menudanatura.com”, “Flora de Mallorca” de Francesc Bonafè, “hebarivirtual.uib.es” i, si cal, la manegada “Guia per a conèixer els arbres” de Francesc Masclans o la imponent “Història Natural dels Països Catalans” dirigida per Ramon Folch.

Més enllà del propi plaer en la recerca, investigació i, si cal, experimentació no s’estableixen pautes d’avaluació. En tot cas el número d’entrades determinarà l’interès del lectors.

Tots ens meravellam i ens sorprenem per coses que ofereix l’entorn i, al ser totes les persones diferents, no tots h hem de les mateixes coses. Per aquest motiu la proposta ha de ser oberta. Tot lector pot, idò, presentar o suggerir els temes que, sota la denominació d’entorn, més el puguin impactar.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada