A les tres, seran les dues

Demà, darrer diumenge d’octubre, de matinada, a les 3 hores haurem de canviar d’hora per adaptar-nos a l’horari d’hivern i posar les busques dels rellotges a les 2.

Aquest canvi, que es produeix a tots els països de la Unió Europea comença a fer-se l’any 1974, degut a la crisi del petroli, i s’aplica com a directiva comunitària des de l’any 1981. L’objectiu del canvi d’hora és aprofitar millor les hores de sol i consumir menys energia elèctrica, tot i que no sembla que siguin molts clars els avantatges d’aquest canvi fins al punt que Europa ja s’havia qüestionat acabar amb el canvi horari a partir d’una proposta de Finlàndia, votada al Parlament Europeu i aprovada per 384 vots a favor i 153 en contra, escoltant així el parer de 4,6 milions de ciutadans europeus que participaren en una enquesta i es mostraren a favor, un 80%, d’acabar amb el canvi d’hora d’estiu i d’hivern. La Unió Europea ha posposat l’entrada en vigor d’aquest acord fins l’any que ve quan els governs dels països europeus hauran de decidir si volen aplicar l’horari d’estiu o l’horari d’hivern. Espanya, després de crear una comissió de 14 experts sobre el tema, no ha decidit encara per quin horari apostarà.

Espanya és un cas curiós pel que fa a l’horari que regeix al seu territori. Per la seva situació geogràfica, la península i les Illes Balears haurien de seguir l’horari que marca el meridià 0, de Greenwich, i per tant tenir la mateixa hora de Londres (com a les Canàries)  però el 16 de març de l’any 1940, la dictadura del general Franco decidí avançar una hora l’horari vigent en aquell moment per adequar-lo al d’Itàlia i Alemanya. Acabada la Segona Guerra Mundial no es restablí l’horari anterior.

“ORDEN de 7 de marzo de 1940 sobre adelanto de la hora legal en 60 minutos a partir del 16 de los corrientes.
Excmos. Sre s.: C onsiderando la conveniencia de que el horario nacional marche de acuerdo con los de otros países europeos, y las ventajas de diversos órdenes que el
adelanto temporal de la hora trae consigo,
Dispongo:
Artículo 1.°—El sábado,16 de marzo, a las veintitrés horas, será adelantada la hora Legal en sesenta minutos.
(…)

Articulo 5º – Oportunamente se señalará la fecha en que haya de restablecerse la hora normal”.

Així,  Finisterre, la zona més occidental de l’Espanya peninsular, té la mateixa hora que Varsòvia (Polònia) a més de 3.000 quilòmetres de distància i una hora més que  Porto (Portugal) a uns 200 quilòmetres.

 

 

 

 

 

 

Un comentari a “A les tres, seran les dues

  1. En certa manera resulta curiós. L’actual capacitat d’adaptació a un nou horari contracta amb el llarg procés d’adaptació posterior al canvi de l’any 40. En els anys seixanta, al quedar, a vegades encara s’especificava si era “hora nova” o “hora vella” (la del sol). Hi havia persones que, si mes no fins a principis dels anys setanta, mentingueren el seu rellotge en “hora vella”.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Puntuació: +1 (de 1 vot)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada