Farines ecològiques i Bellver Ric

Sovint palpes el mòbil una hora i no en treus res de profit, però en altres ocasions amb un sol clic descobreixes  coses (fins i tot prop de ca teva com en aquesta ocasió) més que interessants que s’interconnecten entre si. Va ser el cas del passat divendres, quan un amic de Son Carrió, en Toni Vicento (gran aficionat a l’agricultura i, sobretot, a l’apicultura) me va fer arribar un enllaç d’una entrevista d’un agricultor que prop d’aquí (a Bellver Ric) produïa varietats de farines ecològiques. En aquest sol article s’ajuntà la desconeixença d’aquesta explotació agrícola ben veïnat de Sant Llorenç; una aproximació interessant a aquest tipus de farines  que darrerament sents anomenar als forns (espelta, xeixa…); el descobriment d’una finca veïna, i els seus paratges corresponents, amb jaciments arqueològics inclosos; i el misteri d’un camí antic medieval empedrat que unia Sant Llorenç amb Manacor (que encara ara no he solucionat, si algun il·lustrat lector em vol ajudar).

No està malament amb un sol clic, no? Comencem amb el primer interés  que em va despertar l’entrevista enllaçada del meu bon amic Toni: l’explotació agrícola aquí prop d’aquest tipus de farina ecològica (de la qual no en tenia constància). Si entram a l’entrevista el primer que sorprèn és que per una vegada no hi ha un enfrontament entre agricultura convencional i ecològica, sinó que una sinergia. Com indicia l’entrevista a Stephane Carayon, l’impulsor d’aquesta producció de farina a la finca,   “la petita nau que utilitza és d’uns veïnats dels quals s’ha acabat fent molt amic; ells conren 200 hectàrees de farina convencional, i ara en tenen 100 en reconversió en ecològic. El camí de la transició és una sinergia, no pot ser una oposició. Ha de ser una cosa col·lectiva. Veig que a Mallorca el sector convencional i l’eco xoquen. És una pena perquè en 10 o 15 anys serà la UE que dirà: s’han de reduir al màxim els químics. I què passarà? Que no hi haurà temps suficient d’adaptar-se.”

Vista del sembrat a la finca.

Igualment l’entrevista serveix per apropar-te a aquest tipus de farina que darrerament s’ha posat de moda a alguns forns i que, per exemple, no fa tants d’anys no en senties parlar gaire, o d’altres productes que personalment ni coneixia: espelta petita (de la qual en vol fer quinoa, no pa), kamut, blat de Sardenya, blats francesos, blat mort, blat barba, blat xeixa…

Però la cosa no s’atura aquí. L’escrit també té el seu interés geològic i geogràfic. Per exemple va provocar que em demanàs on es trobava situada aquesta finca que tenia l’antic nom del nostre poble (Bellver) i, efectivament, segons m’han fet veure dos entesos de la història del nostre entorn, Guillem Pont i Tomàs Martínez,  la finca es troba entre Sant Llorenç i  Calicant i conserva molts de jaciments arqueològics més que interessants. Així ens ho conta aquest altre interessant article de Joan Riera sobre la finca mencionada.Com es diu a l’escrit s’hi conserven  “parets de l’antiga alqueria Bellver, la qual donà nom a la vila de Sant Llorenç” (que recordem es deia Bellver abans).

Paret de la mencionada alqueria de Bellver.

Igualment l’article dóna moltes imatges i una informació exhaustiva de jaciments arqueològics, restes prehistòriques i coves  que guarda la finca. Fins al punt que el recorregut arqueològic del reportatge arriba curiosament fins a la finca veïna de Son Ribot, on precisament havia ant amb les meves filles no feia gaire amb la bici a veure la cova de l’Homenet i l’antiga pedrera de marès. L’article en dona informació més que interessant i, a més, en les fotos compta amb la presència de l’entranyable i enyorada Encarna Palazón.

N’Encarna fent el que més li agradava.

Per acabar, no vull acomiadar-me sense mencionar que l’article (el primer, el de l’entrevista) menciona un antic camí  misteriós (almanco per a mi) i ple d’història. Segons diu  “just posar un peu a la finca caminam per sobre una calçada de pedra medieval empedrada, l’antic camí que unia Sant Llorenç amb Manacor”. Algú coneix aquesta via? Només en queden uns quants metres anecdòtics dins la finca o estem parlant d’alguna cosa més important? Tota informació que em pogeu donar serà benvinguda…

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada