Llànties de foc

L’Editorial Moll acaba de publicar LLÀNTIES DE FOC de les escriptures i saviesa del món, del professor Joan Mascaró.

Joan Mascaró va néixer a Santa Margalida, l’any 1897 i finí a Cambridge, l’any 1987. Orientalista especialitzat en llengua i en cultura sànscrites.

Durant la Segona República fou professor de sànscrit a la UAB, i féu la versió catalana d’una part del Bhagavad-Gita. El 1939 s’instal·là a Anglaterra i es llicencià en literatura anglesa i en llengües orientals. Fou doctor per la Universitat de Cambridge i vicerector del Parameshvara College de Sri Lanka. Va publicar Lamps of Fire el 1958 (Llànties de foc el 1986, a Editorial. Moll), i estudis i traduccions a l’anglès d’obres sànscrites i del pali. Destaquen especialment les traduccions dels Upanishads, del Dhammapada, i del Bhagavad-Gita (publicada en versió catalana el 1983 per l’Editorial Moll).

Els anys setanta, esdevingué un personatge habitual als mitjans de comunicació britànics divulgant la filosofia i la mística orientals. En català se n’ha publicat pòstumament La creació de la fe (1993), Diàlegs amb l’Índia (2002), Els Upanishads (2005) i El Dhammapada (2008), tots a Editorial Moll.

El professor Mascaró ha acreditat la universalitat de la seva formació dedicant-se a l’estudi i comentari de les grans obres de l’espiritualitat universal. Ha dedicat moltes hores a traduir frases referents a les relacions de l’home amb Déu i amb els altres homes, sense donar preferència a una mentalitat religiosa damunt les altres, perquè en totes les confessions veu una actitud positiva de l’home en relació a la divinitat i als altres homes, i l’aplicació pràctica del seu estudi és vàlida per a totes les nacions i totes les creences. En la seva selecció de pensament de les altes jerarquies de la fe i de la moral, trobam, entre altres, aquestes fonts:la Bíblia, la tradició cristiana, els antics grecs, els filòsofs hindús, els filòsofs xinesos, els mestres musulmans, els pensadors europeus moderns i molts més.

Aquesta obra, ara reeditada, ha estat definida per l’autor d’aquesta manera:

“ Els passatges d’aquesta obra són llànties de foc. N’hi ha que donen més llum i n’hi ha que en donen menys, però totes es fonen en aquesta gran llàntia anomenada per Sant Joan de la Creu “la llàntia de l’ésser de Déu”.

Dins els límits de l’espai i del temps, l’ànima de l’home anhela la llibertat. Som aquí, en aquest vast univers, i no sabem què som, i no sabem què és l’univers. D’aquí ve la pregària de l’home per la llum, la seva perpètua lluita per aprendre una mica més durant els dies del seu pelegrinatge, i el seu esforç per anar transmetent la torxa de les seves visions de generació en generació”.

Coincidint amb l’edició d’aquesta obra, el Canal 33, dins el programa El Documental, oferirà el proper dijous, 29 de desembre, a les 17,30 hores, la producció dirigida per Sílvia Ventayol Bosch i Nofre Moyà Sureda, Llànties de foc. Un retrat que indaga en les idees i l’obra del filòleg i traductor mallorquí . En la seva recerca del sentit de l’existència, Mascaró va trobar resposta en els textos sagrats de l’Índia, que li revelaren els camins de llum que hem de seguir per sentir-nos complets, i mitjançant les seves traduccions, com ara la del Bhagavad Gita, va aconseguir fer-los arribar a milions de persones. Tota la seva obra vol establir, sota el lema de la unitat en la diversitat, un pont de diàleg pacífic entre els pobles i convida el món occidental, pressionat pel món material, a retrobar la fe i la pau en les visions espirituals de l’Índia.

Un pensament a “Llànties de foc

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.