Mots perduts: gramenera

Per aquí s’utilitzava el concepte en un doble sentit:
– petit insecte aque afectava als grans d’arròs o de blat, en aquest cas, conceptualment seria semblant al fraró ja comentat.
-També en sentit figurat com a sinònim de persona calessa (també ja comentat)

El DCVB mostra:

GRAMENERAf.
|| 1. Miriàpode del gènere Julus, de forma cilíndrica, de quatre a sis centímetres de llargada, de color negrós, amb una multitud de cametes de color clar, que habita en llocs humits del camp, sota les pedres o les buines, i s’alimenta d’herba (men.); cast. cardador.
|| 2. Larva de certs insectes, principalment de les espècies Calandra granaria Tinea granella, que es crien en els camps de cereals i fan molt de mal als conreus (mall.); cast. gorgojo, polilla de los granos. Sense por de frares ni gramaneras, Aguiló Rond. de R. 7. Fent ones com ses gramaneres, Maura Aygof. 22. Esser més llarg que una gramenera: esser molt alta una persona (eiv.).
Fon.: 
gɾəmənéɾə (mall., men., eiv.).

Aportació de Miquel Santandreu
Imatge de Google

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.