Mots perduts: gramenera

Per aquí s’utilitzava el concepte en un doble sentit:
– petit insecte aque afectava als grans d’arròs o de blat, en aquest cas, conceptualment seria semblant al fraró ja comentat.
-També en sentit figurat com a sinònim de persona calessa (també ja comentat)

El DCVB mostra:

GRAMENERAf.
|| 1. Miriàpode del gènere Julus, de forma cilíndrica, de quatre a sis centímetres de llargada, de color negrós, amb una multitud de cametes de color clar, que habita en llocs humits del camp, sota les pedres o les buines, i s’alimenta d’herba (men.); cast. cardador.
|| 2. Larva de certs insectes, principalment de les espècies Calandra granaria Tinea granella, que es crien en els camps de cereals i fan molt de mal als conreus (mall.); cast. gorgojo, polilla de los granos. Sense por de frares ni gramaneras, Aguiló Rond. de R. 7. Fent ones com ses gramaneres, Maura Aygof. 22. Esser més llarg que una gramenera: esser molt alta una persona (eiv.).
Fon.: 
gɾəmənéɾə (mall., men., eiv.).

Aportació de Miquel Santandreu
Imatge de Google

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.