Conferència sobre bilingüisme a Sa Coma

A les instal·lacions de la Policia Local a sa Coma ha tengut lloc una conferència amb el títol: El bilingüisme i la percepció del sons a Mallorca.

 

L’autor de la conferència, Mark Amengual Watson, de sa Coma, va començar la seva vida escolar al Col·legi Punta de n’Amer de sa Coma  amb uns coneixements lingüístics molt importants: català (llengua paterna), anglès (llengua materna) i castellà (llengua vehicular del centre ) i desprès va anar a l’IES d’Artà per continuar a la Universitat de les Illes Balears on va estudiar Filologia Anglesa.

En acabar els seus estudis va anar a EUA  on va fer de professor d’espanyol ,un màster a la Universitat de Pennsilvània i en l’actualitat prepara el doctorat fins a 2013 a la Universitat de Texas. És aquesta universitat la que li subvenciona l’estudi sobre la diferenciació dels sons a Mallorca.

Va començar l’estudi a l’any 2011 amb una vintena de persones (11 amb llengua catalana  dominant i 11amb llengua castellana dominant). L’objectiu era presentar unes dades per comparar amb  un estudi fet a Barcelona. Les conclusions de l’estudi que més criden l’atenció són que a Barcelona els pertanyents al grup de castellans dominants no discriminaven els diferents sons de les vocals (e,a,o) però a Mallorca sí que els diferenciaven.

Aquest any el va fer a una vuitantena de persones nascudes a Mallorca i que tenen influència de les dues llengües. L’any que ve ens notificarà els resultats.

Una data que va cridar molt l’atenció és que els nins aprenen els diferents sons fins els 8 o 10 mesos, desprès els costa molt més discriminar-los. Per la qual cosa quants més sons diferents escolti un nin en el  primer any de la seva vida més facilitat tendrà per aprendre diferents idiomes.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.