Concert de Santa Cecília i especial aniversari de “La Serverense” actual Banda de Música Local de Son Servera

ESPECIAL
135è Aniversari de “La Serverense” actual Banda de Música Local de Son Servera.

El diumenge dia 12 de novembre, a les 18’00h a l’Església de Sant Joan Baptista de Son Servera, la Banda de Música Local de Son Servera celebrarà el seu 135è aniversari amb un Concert Extraordinari de Santa Cecília, on actuaran els 30 components actuals de la banda i uns 50 ex músics que seran dirigits pels dos darrers directors que ha tingut la banda: Silverio Duato Sapiña, Silverio Duato Castillo, i el director actual Joan Antoni Ballester.


Els músics tenien sempre la col·laboració de parents, amics i polítics que els ajudaven. Al llarg de la història de la banda molts ex-músics han estat regidors, inclús uns quants batles del poble, dels darrers podem destacar a Eduardo Servera, i el darrer el batle actual, Antoni Servera Servera «Monjo», que va tocar amb la banda durant 25 anys.
L’any 1990 vaig publicar el llibre «RECORDANCES» La Banda de Música a Son Servera, on es va donar a conèixer la història de la banda. Al llarg dels anys molts de músics llorencins han ajudat als concerts de la banda serverina, a l’actualitat Antoni Melis, a més en Joan Sancho, i na Rosa Zamorano són components de les dues bandes.
Amb motiu del 135è aniversari de Banda de Música Local de Son Servera un oferim a continuació un breu resum de la seva història.

Apunts biogràfics de la Banda de Música de Son Servera
L’any 1882 a l’empar i protecció de la Parròquia de Son Servera, es va fundar la primera banda de música del poble: «La Serverense», actual Banda de Música Local de Son Servera.
El vicari don Jordi Olesa, cercava la manera d’evitar les fortes despeses que suposava a per a la parròquia llogar bandes de Manacor per Setmana Santa, i va reunir els sonadors majors que solien animar les beneïdes, i els va proposar formar una banda de música, amb l’ajuda dels escolanets que més destacaven. Des del primer moment l’Ajuntament de Son Servera va ajudar als músics i el poble serverí va acollir amb alegria la formació de la banda.
Aviat els músics varen esser imprescindibles dins la vida del poble. Tant a les festes religioses com a tots els esdeveniments. La banda representava quasi l’única manifestació artística a l’abast del poble.
Els primers músics que fundaren La Serverense, en la majoria dels casos eren músics intuïtius, tocaven de sentit. Per respecta, decidiren que el director fos el músic major, en Miquel Nebot Nebot «Leu», amb 25 anys era el de més edat, i en va ser el director. Anys més tard una néta seva, Margalida Nebot «Sa Tieta», va seguir la tradició i amor per la música del seu padrí i va ser la fundadora de l’agrupació folklòrica Sa Revetla.
L’any 1887 el nou vicari Don Sebastià Ventanyol aconseguí els primers mètodes de solfeig per ajudar als músics. El que més va destacar, en Bartomeu Oliver Brunet «Llarg», l’amo en Miquel «Leu» li cedí l’honor de ser el segon director de la banda.
L’Any 1889 l’Ajuntament de Son Servera celebrà un ple referent a la renovació de les condicions de la banda. En Cristòfol Sureda i Servera, un dels protectors més actius de la banda en qualitat de tinent de batle, dia 14 d’abril de 1889, presidí el Ple.
A partir de l’any 1900 l’ajuntament imposà a la banda l’obligatorietat d’ensenyar a tres nins pobres que volguessin aprendre música.
Quan es va crear la banda a Son Servera a altres pobles com Pollença o Porreres, feia entre quinze i vint anys que ja tenien banda pròpia, si bé només tenien uns 12 components, La Serverense tenia 27 músics que tocaven: clarinet, requint, plats, flautes, flautí, cornetí, caixa, bombo, trombó baix i bombardí. Amb la segona incorporació de músics eren més de 30 i disposaren per primera vegada de saxofons i fiscorns.
Des de l’any 1889 a 1906, la va dirigir en, Josep Sancho Servera «des Forn o Moliner». Músic fundador, tenia 18 anys quan va assumir la direcció de la banda, deixà la flauta per assumir les funcions de director i va ser el primer director que tingué una batuta a les mans. Un nét seu en Josep Ros, és avui en dia un reconegut músic i compositor, i de manera ocasional anys més tard també va dirigir la banda.
Al ple celebrat el 14 d’abril de 1889, es renovaren les condicions de la banda.
Poc temps després, a una concentració (com anomenaven en aquell temps), avui en dia en diuen trobades de bandes, La Serverense tocant la selecció per a banda «Agua azucarillos y aguardiente» de Federico Chueca, aconseguiren el primer premi.
L’any 1890 es va fer al poble la primera actuació conjunta de la banda de música amb una coral. Va ser amb la coral de La Capella de Manacor. El diari «La Almudaina» publicà una extensa crònica de l’actuació.
El 23 d’abril de l’any 1904, «La Serverense» tingué l’honor de tocar davant sa Majestat el Rei Alfons XIII de Borbó, a la visita que el monarca va fer a les Coves d’Artà. El batle Antoni Lliteres, va facilitar el transport dels serverins que anaren al desembarcament del Rei a Canyamel. La banda de música encapçalà la comitiva que acompanyà al monarca fins a Artà. El ple celebrat el 21 de maig de 1904 es detallen les despeses de la visita reial, diu així: «A don José Sancho Director de la música para acompañar al pueblo á las cuevas de Artà com motivo de visitarlas. S:M: el Rey, 16 pesetas».
La banda també va ser present l’any 1905, a l’acta de la primera pedra de l’Església Nova de Son Servera. Un lloc màgic i únic que amb el pas del temps sa convertit amb un lloc emblemàtic i especial per als serverins. La banda hi celebra concerts i el seu Festival de Bandes de Música.
Joan Lliteres Brunet, va ser músic i el quart director de la banda. La darrera etapa de la seva direcció, la banda va minvar molt, i uns quants músics que ensenyaven als joves, deixaren al poble per anar a viure a Ciutat i treballar professionalment com a músics.
L’arribada al poble d’un músic professional procedent de la Banda del Regiment, mestre Lluís Jaume i Jaume, va ser fonamental per als músics serverins. Impartia classes de solfeig al poble i l’any 1932 l’ajuntament el va anomenar oficialment director de la banda. Des de la creació de «La Serverense» per primera vegada la dirigia un músic professional, mestre Lluís, que va formar molt bons músics, a més del seu fill Bartolo molts dels seus alumnes serien músics professionals. El més destacat de tots, en Ramón Ballester i Vives «Confit», va tocar a la banda serverina fins als 16 anys que ingressà a la Banda del Regiment de Palma i va continuar estudis al Reial Conservatori de Madrid, essent el primer músic mallorquí que aconseguiria el títol de director.
L’any 1970 a petició dels músics serverins Ramón Ballester, va fer un arranjament musical per a banda a l’Himne de Son Servera, que fou musicat per Don Antoni Maria Servera «Pasta», i lletra de la primera dona serverina que obtingué el títol superior de Mestra de Primera Ensenyança, na Catalina Juan. L’Himne que va ser escrit l’any 1911, al Ple celebrat el 25 de setembre de l’any 1997 va ser declarat Himne Oficial de Son Servera.
L’any 1959, mestre Lluís per raons d’edat (68 anys) deixaria de dirigir la banda, i ensenyar solfeig. A partir d’aquell moment sense la figura al poble del director i mestre es va perdre tota una generació de músics a Son Servera.
Els temps de la decadència de la banda, uns quants músics es reunien per Sant Antoni i poc més a tocar. A les processons de Setmana Santa, en Tomeu «Voreta», nét de l’amo en Miquel «Voreta» primer plateret de La Serverense. En Tomeu sortia a tocar tot sol, el tamboret davant les processons i és l’únic component de la banda que ha estat a les ordres de cinc directors.
Passada la crisi dels anys 60, novament un vicari ajudaria a la banda, don Rafel Umbert, i durant la seva estada al poble va ensenyar solfeig a joves.
L’any 1979, en Biel Bauzá «Bessó»,ex-alumne de mestre Lluís, i músic professional va tornar a Mallorca, i els caps de setmana va ensenyar solfeig a joves.
L’any 1972 en Miquel Pons Vives «Serra», a petició dels músics passà a dirigir la banda. Era descendent del primer flautista de La Serverense, el seu padrí als 9 anys li regalà la primera flauta. Quan es va fundar l’Orquestra Simfònica de Mallorca, en Miquel seria un dels músics fundadors. Baix la seva direcció la banda va fer les primeres actuacions a hotels de Cala Millor i Cala Bona. L’any 1979 l’Ajuntament va comprar nous instruments a la banda. Baix la seva direcció es va incorporar la primera al·lota a la banda, Nativitat Rosselló. El 17 de gener de 1987, en Miquel «Serra» dirigí la banda per darrera vegada.
DIRECTORS SILVERIO DUATO SAPIÑA I SILVERIO DUATO CASTILLO
El 14 de febrer de 1987, a petició dels músics el batle de Son Servera, Francesc Barrachina i el regidor de Cultura, Llorenç Ferragut, contractaren els serveis del músic Silverio Duato Sapiña, per dirigir la banda i posar en marxa la primera Escola Municipal de Música de Son Servera. A partir d’aquell any els músics deixarien de cobrar petites compensacions econòmiques, i fins el dia d’avui només té paga el director.
Quan en Silverio assumí la direcció de la banda tenia només 12 components. Començà la reorganització acudint personalment a casa dels músics joves que havien deixat la banda. Al primer assaig eren 17 músics, i per el concert de les festes de Sant Joan comptaren amb l’ajuda de músics de Capdepera i altres pobles, en total varen esser 33 components. El 20 de novembre de 1988 al Concert Extraordinari de Santa Cecília, es presentà oficialment als primers alumnes de l’Escola de Música de Son Servera. El dissabte de Sant Antoni de l’any 1989, els músics que havien viscut els temps difícils de la banda visqueren per primera vegada la incorporació de 21 nins i nines d’entre 8 i 15 anys. L’Escola de Música assegurava la continuïtat de la banda.
El segon any de la incorporació dels joves, la banda aconseguí el Tercer Premi al I Certament Nacional de Bandes de Música de Capdepera.
L’any 1992 la banda va fer el seu primer intercanvi musical fora de Mallorca, viatjaren al poble natal d’en Silverio, Santa Maria del Puig (València). Dins la seva etapa com a director va crear el I Festival de Bandes de Música de Son Servera. Al Concert Extraordinari de Santa Cecília del 21 de novembre de l’any 1998, en Silverio Duato Sapiña, tancà una etapa de quasi 11 anys com a director de la banda serverina i passà la batuta al seu fill, Silverio Duato Castillo, que va dirigir la banda fins l’any 2011.

Director Joan Antoni Ballester
Des de l’any 2011 fins al dia d’avui, l’actual director és Joan Antoni Ballester, un músic molt preparat que compagina la direcció de la banda serverina, amb la docència a altres pobles. Al principi de la seva arribada no heu va tenir fàcil, agafava una banda que venien de tenir un director durant una etapa considerablement llarga i per tant estaven acostumats a una manera de fer molt concreta. Va ser tot un repte per ell, però va dur sort; tot el que proposava als músics els semblava bé, i aviat es va fer amb la banda.
A dia d’avui la Banda de Música de Son Servera, du a terme un gran nombre de concerts i participa a nombrosos actes musicals i culturals, a més d’intercanvis amb d’altres bandes, festes religioses, i festes populars del poble, de Cala Millor i Cala Bona. Concerts de Nadal, de maig, de Sant Joan, Festes del Turista, Festival de Bandes de Música, concert de Santa Cecília. Cavalcada del Reis a Cala Bona i Son Servera. Festes de Sant Antoni (primer ball del dimoni, completes, foguerons, davallada del corb, beneïdes, etc.). Festivitat de Sant Ignasi, sa Rua de carnavals, processons de Setmana Santa, festa del Corpus, Firo de Nadal, etc.
Alguns dels concerts i activitats que cal destacar d’ençà que el director Joan Antoni Ballester va assumí la direcció de la banda i que han fet als darrers anys són: concert de Pop-Rock amb cantants convidats a la plaça de Sant Joan, per amenitzar el sopar a la fresca de les festes patronals del nostre poble. Va agradar tant, que el varem repetir al moll de Cala Bona. Enguany han canviat el format i han realitzat un concert de Swing, amb molta participació. Hi varem participar en Pep Alba, en Kenny López i na Marisa Rojas, com a cantaires.
Dels concerts que fan al mes de maig cal destacar els següents: “Romanços a banda”, amb la col·laboració molt especial del grup mallorquí “Nou Romancer” (maig de 2013), “Concert de Walt Disney” (novembre de 2014) “Elogi a la dona” (novembre de 2015), “Concert de primavera” (novembre de 2016).
Dels concerts de Santa Cecília els músics destaquen els següents:“Retrospectiva segle XIX” (novembre de 2013), “Midnight in Paris” (novembre de 2015), “Coetanis. Ramón Llull”, amb la participació de Toni Gomila (novembre de 2016).
Actes extra que han realitzat durant aquest darrer any, també a Son Servera són: La “Cantata del Capità Popocatepelt”, conjuntament amb l’escola de música de Son Servera, i amb la participació de Pep Alba i Blanca López com a narradors (maig 2017), Concert Homenatge a Miquel Andreu Santandreu (agost 2017).
Altres actuacions destacades fora del municipi serveri en aquest darrers anys: Concert amb la Banda de la Real (València) al juliol del 2016, també hi va participar la Banda de Música de s’Almudaina (Palma). Al festival del 2014, el “Carmina Burana” conjuntament amb la Banda de Música de Llucmajor, la Coral Amics de la Música, la Coral de Sant Joan, el Cor de Majors de la UIB, l’Orfeó Artanenc, la Coral de Felanitx, la Coral de Son Servera i la Coral de l’ACM Ses Salines. Aquest concert el repetiren a Llucmajor al novembre de 2014.Trobada de Bandes de Música a Porreres l’any 2013. Trobada de Bandes de Música a Santanyí l’any 2015.
Presidents Juntes Directives
A les diferents etapes de la banda de música serverina, sempre hi ha hagut familiars, pares, amics, que han format part de les diferents juntes directives ajudant a la banda. Des de l’any 1987 fins a dia d’avui han estat presidents de les juntes directives: Joan Serra, Miquel Ripoll Brunet, Tolo Mas, Bartomeu Riera Jaume, Antoni Servera Servera, Emilio Silva Jaime, Miquel Fornes, Catalina Nebot Morey, Arnau Serra Nebot, Miquel Àngel Nebot Sánchez, Lluís Miquel Lliteras Flores.
Components Banda de Música de Son Servera 2017
Director: Joan Antoni Ballester
Percussió: Rosa Zamorano, Biel Febrer, María Sansó Sancho, Joan Sansó Sancho. Trompa: Cristina Nebot. Trompetes: Lluís Miquel Lliteras, Toni Melis, Guillem Llull, Fernando Gil. Clarinet baix: Miquel Àngel Nebot. Fagot: Sergi Castelló. Tuba: Joan Fuster Sancho. Saxos: Miquel Joan Servera, Cristina Garcia, Toni Moreno, Paula Grados, Roser Peñafort . Flautes: Aina Navega, Antònia Grimalt, María Brunet , Aroa Vega, Miquel Àngel Servera . Clarinets: Maria José González, Joana Maria Lliteras, Margalida Morey, Antònia Vives, Marga Sard, Isabel Catany, Esther Montes, Laura Montes, Joan Pere Jofre.
Obres que interpretarà la Banda de Música Local de Son Servera el proper diumenge dia 12 a les 18.00 h a l’Església de Sant Joan Baptista de Son Servera.
Maria Castillo (Silverio Duato Sapiña), The Beatles in Concert (Lennon and Mc. Cartney-Hautvast), Ireland:on Legend & Lore (Robert W. Smith), The masc of zorro (James Horner), Duncannon Oberture (James D. Ployhar), Una noche en Granada (Emilio Cebrian Ruiz), Aniversary Marcha-cha (Jef Penders), Serenade (Derek Bourgeois), Abba Gold (Ron Sebregts).

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.