“Canvia la posta en escena, canvien certs formalismes però queda l’essència”

Aquesta setmana entrevistam un dels llorencins que més enfora ha arribat en això de la cuina, en Tomeu Caldentey “Pinxo”. Davant el nou rumb del seu restaurant (s’ha llevat l’estrella Michelin, ha abaratit preus i ha intentat fer un restaurant més proper, això sí, sense perdre ni una mica de qualitat) Card.cat se li ha atracat per saber com afronta aquesta nova aventura.

Per la meva pert només puc dir que ja ho he provat i el nou format m’encanta!

1.  Tomeu… com se t’ocorre llevar-te de damunt l’estrella Michelin amb el que costa aconseguir-la? Alguns pensaran que és un luxe…

Hem tingut estrella durant 15 anys seguits i ens ha aportat moltes coses positives, però a la vida hi ha moments per a tot. I ara ha tocat un canvi de cicle i per això hem tornat aquesta estrella. Aquesta decisió s’ha pres després d’una llarga reflexió i motivada per múltiples raons que seria molt llarg d’explicar detalladament.

2. Però si hem de di ver, aquí molta gent xerra d’estrelles Michelin i no sap ben bé en què consisteixen. Ens en pot fer cinc cèntims? 

Les estrelles Michelin són un reconeixement a una línia de feina basada en la qualitat. Podríem dir que són els oscars de la gastronomia. La guia Michelin després de més de 100 anys d’existència ha aconseguit que aquests guardons tenguin un respecte important dins el món de la gastronomia.

3. De l’experiència anterior (Molí d’en Bou) amb què te quedes i què t’ha decebut un poc?

De l’experiència del Molí d’en Bou i posteriorment BOU me quedo amb tot. Allò bo i allò dolent….Ha estat una part vital de la meva vida que ha durat 18 anys. Si tot hagués estat positiu no hauria estat una experiència vital. Com es diu, malgrat sigui un tòpic, moltes vegades s’aprèn més dels fracassos que dels èxits. Han estat anys intensos d’aprentatge total. Com he dit abans me quedo amb tot………

4. Canvia el nom del restaurant (de Molí d’en Bou a Tomeu Caldentey Cuiner), els preus…. però què canviarà més respecte a l’etapa anterior  i què se’n mantindrà?

Canvia la posta en escena, canvien certs formalismes però queda l’essència. Queda la veritat d’una cuina sincera, honesta i feta amb passió.

5. Què esperes aconseguir amb aquesta nova etapa? 

Esper poder arribar a un públic més ampli, esper que les persones que ens visitin s’ho passin molt bé i esper que els que formam part d’aquesta nova etapa també ho disfrutem molt.

6. Hi tendràs algun plat estrella o sorpresa que desconeguem?

Qui converteixen els plats en estrella són els propis clients. Aquests óon els vertaders jutges . El plat més estrella que tenim són els canelons 2001. Aquest plat va néixer com molts d’altres. Han estat les persones que l’han menjat que li han donat l’estatus d’estrella.

7. Per què tres menús amb aquest noms tan peculiars: Menú Caldentey (5 plats; 39 euros); Menú Soler (8 plats; 49 euros); Menú Tomeu (10 plats; 69 euros)

Cercàvem transmetre un concepte molt proper i molt personalitzat damunt jo…… vàrem dir què millor que posar el meu nom i els meus llinatges als menús.

8. Estant a Sa Coma, a un hotel, la clientela és més turística, mallorquina  o estrangers residents? Quines diferències hi veus entre ells?

Tenim la sort de tenir un públic molts divers. Aquesta diversitat ens enriqueix i ens dona la possibilitat de conèixer gent interessant de molts llocs. Les diferències entre el client local a l’estranger és mínima. La majoria de gent ve disposada a gaudir i deixar-se dur per l’experiència.

9. De la gent llorencina què en pots dir? T’han respost positivament o no són habituals d’aquesta cuina més “conceptual”?

De la gent llorencina puc dir que estam encantats de rebre’ls al nostre restaurant perquè coneguin el nou concepte. Suposo que hi haurà de tot … gent que li agrada més una cuina més tradicional i d’altres que els agrada provar coses més novedoses.

10. Què t’ha aportat l’experiència televisiva? T’ha agradat?

La televisió m’ha aportat moltes coses positives. Conèixer molta gent agradable; descobrir i redescobrir petits racons de ses nostres illes; aprendre a estar davant una càmera.; fer feina amb un equip de professionals de primer nivell i mil coses més… Experiència súper positiva que m’ha agradat moltíssim.

11. Tens en marxa d’altre projecte audiovisual?

De moment no hi ha res. La meva feina està al restaurant, si surt alguna cosa més i em  fa il.lusió ja ho valoraré.

12. Xerrant de projectes… com avaluaries  el de la Taronja Negra, tant a Palma com a Sant Llorenç?  

Realment del concepte Taronja Negra he après moltíssimes coses. Tant a nivell gastronòmic, com sociològic com   empresarial. Han estat uns anys de cercar fórmules de diversificació que en alguns aspectes han funcionat i en altres no. El balanç general és positiu.

13. Darrerament s’ha posat bastant de moda el món de la cuina “conceptual”, tant a nivell televisiu com social. A Mallorca també, amb cuiners i restaurants com Andreu Genestra, Santi Taura, Miceli, ca na Toneta,  o tu mateix. Què en trobes? 

Tot el que sigui divulgació de la cultura gastronòmica d’aquesta terra me pareix positiu. Crec que això demostra el moment de forma que té la gastronomia en aquestes illes.

14. Una pregunta no pot faltar a tot cuiner. Si haguessis de menjar el darrer plat de la teva vida, quin triaries?

Si pogués triar alguna cosa no triaria el darrer plat….triaria la companyia per menjar qualsevol plat fet amb bons productes i molta d’estima.

15. Per acabar Tomeu, no sé si t’enfadaràs però t’avís que per molt que vagis canviant de nom (de Molí d’en Bou a Tomeu Caldentey cuiner) per nosaltres aquí sempre serà Can Pinxo.

Ja ja ja… Per la gent que em coneix del poble de tota la vida som en Pinxo és clar….. I ho duc amb orgull.

Moltíssimes gràcies per aquesta entrevista. Un plaer poder contar el nostre nou projecte.

PD: Properament ja que he tengut el gust de tastar el nou menú d’en Tomeu vos en faré un petit reportatge. Segur que se vos fa la boca aigua!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.