Entrevista a fra Pere Vallespir, rector de les parròquies de la Zona costanera de Llevant

Si hi ha una persona a la qual admiro per la seva gran humanitat, sentit de l’humor, capacitat de treball i entrega als altres, aquesta és Fra Pere Vallespir, a què juntament amb la meva família conec des de fa molts anys.

Aquesta vegada, un cop més, ha atès la meva petició, per aquesta entrevista tot i les especials circumstàncies a les què ha hagut de fer front juntament amb la comunitat franciscana per la mort de Fra Miquel Fornés, el passat 18 de gener, després d’una intervenció quirúrgica fallida, per extirpar-li un tumor cerebral.
En primer lloc, en nom propi, i dels companys de card.cat les nostres més sinceres condolences per la mort de Fra Miquel Fornés, i moltes gràcies per atendre’ns Fra Pere.

Si li sembla bé, m’agradaria ens expliqués com es desenvolupen les catequesis de tot tipus amb la pandèmia, a les seves parròquies, en aquest any tan especial?
Moltes gràcies. En aquests moments es realitzen de manera presencial un cop a el mes, i de forma virtual; tot depèn dels espais amb què disposem. A Cala Millor es realitzen de forma virtual les diferents temàtiques en les catequesis de Confirmació i primera comunió, i el diumenge celebrem la missa de família. A l’església de sa Coma, es realitza la catequesi presencial abans de la missa, seguida de la celebració eucarística. A s’Illot seguim com a Cala Millor. En aquest mes de febrer a sa Coma es celebraran els cursets i xerrades per a aquells que volen casar-se. D’aquesta manera intentem donar, dins d’aquesta pandèmia, una normalitat en els processos de formació en tots els aspectes. Sempre hem d’agrair als catequistes seva tasca i aguanti en aquests moments.

Els protocols de seguretat per la Covid 19, us afecten a aquest desenvolupament de les catequesis?
Com no, hem d’assegurar totes les indicacions que ens arriben del Bisbat i autoritats sanitàries, per a la protecció de nins, nines, pares i catequistes. És veritat que ens falta el contacte humà, la calor de donar-nos les mans i tants d’altres, però tots són conscients que en aquests moments l’important és la seguretat. Els nins són un exemple de compliment de les normes perquè les viuen també a l’escola.

A nivell de treball de parròquies, com ha afectat la Covid 19?

El primer, adaptant les esglésies i locals a les normes sanitàries dictades, que no són poques però molt necessàries, neteja i desinfecció, banys, gels, mascareta, i altres. Per a les persones majors, que moltes estan a casa hi ha uns voluntaris que els visiten en moltes ocasions, ens demanen el sagrament de la reconciliació i poder combregar. El servei d’escoltar a tots els que sol·liciten ajuda, no només social, monetària, alimentària, sinó també espiritual, en aquest sentit l’augment és significatiu. El treball de Càritas parroquial és impressionant el que a augmentat.

Precisament amb aquest tema, com us arriba l’ajuda?
La reacció de l’ésser humà davant del que estem vivint ens dóna lliçons d’humanitat i solidaritat. Les donacions ens arriben a nivell particular, d’associacions, institucions, hoteleria i restauració, i tants d’altres. La nostra zona de Llevant castigada per la Covid 19 especialment dins de l’hostaleria i altres serveis, ens deixa moltíssimes famílies sense poder fer front a el pagament d’allò més essencial, aigua, llum, lloguer, préstecs …. i nosaltres podem col·laborar en l’alimentació .
A través dels assistents socials de Càritas i altres ens indiquen quins necessiten ajuda, i el més important els membres de les nostres parròquies van informant d’aquelles persones necessitades que per vergonya no estan demanant i que d’una forma anònima ajudem. Vull aprofitar per agrair d’una manera especial a tots l’ajuda, als empresaris de l’hostaleria de la nostra zona, als membres de l’associació Llevant en Marxa, a petits comerciants i tants d’altres. Voldria esmentar dos exemples de solidaritat; la d’una senyora jubilada amb una pensió baixa, però cada setmana aporta aliments essencials per valor de 30 euros, des de fa bastants anys, una panaderia que els divendres confecciona més de 50 barres de pa. A aquests i a altres, només puc donar-los la gràcies i que Déu els beneeixi. Quan em pregunten que és el que més es necessita sempre dic el mateix, de tot, però d’una manera especial aliments bàsics, i especialment llaunes, que duren més en la data de caducitat.

Hi ha molta gent que ajuda per a aquesta tasca?
Sempre que demanes ajuda, la gent et surt de qualsevol lloc, uns per anar ha cercar aliments, roba etc. altres per emmagatzemar-los, altres per muntar els enviaments, no tots són iguals segons el nombre que formen la unitat familiar, si hi ha nins i quants, tot té la seva lògica, i tot és treball.

Com ha afectat la mort de Fra Miquel Fornés, a la Comunitat d’Artà?
En primer lloc perdem un germà amb el qual vam conviure junts més de 8 anys. En el comiat que va tenir lloc al Convent de Son Bonaventura d’Artà, les paraules més boniques que es van dir d’ell van ser… que era un home humil, i servicial. Crec que això ho diu tot. Pel que respecta a comunitat tota l’activitat que portem a les diferents parròquies seguirà endavant amb els que som i amb l’ajuda dels nostres col·laboradors. Més endavant es valorarà, sempre amb l’ajuda del Bisbat, les millores a implantar. Vull ressaltar que el bisbe de Mallorca Mons. Sebastià Taltavull, i Mons. Sebastià Ramis de la prelatura de Huamachuco, presidiren el funeral juntament amb el Ministre Provincial, Fra Jaume Puigserver i concelebrada per nombrosos religiosos de l’Ordre Franciscana i altres preveres del clergat secular, amb els quals Fra Miquel havia col·laborat en l’apostolat i un nombrós públic, que va estar present malgrat la pandèmia de la Covid 19.

Foto missa concelebrada per Fra Pere, Fra Tomeu i Fra Miquel a la capella convent a finals de 2020.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.