Entorn: Gavines

Joan Mayol (1978) en el seu “Els aucells de les Balears” (Manuals d’introducció a la naturalesa, 2 de l’Editorial Moll) en descriu cinc tipus de gavines.

La imatge de les gavines prenent el sol a la platja de Cala Millor  aquest propassat diumenge no té prou qualitat  com per poder-ne destriar. les característiques.
La més corrent, la més femetera és la gavina de mantell blau (Larus argentatus), que te el bec i les cames grogues.

Segurament aquestes que prenen el sol -i amb molts dubtes- són el que es coneix com a “gavina corsa” (Larus audouinii), una mica més petites que les anteriors de bec quasi negre i cames fosques. Mayol assenyala “Aquesta rara espècie, reduïda a menys d’una dotzena de colònies mediterrànies en tot el món, es pot observar correntment a les Balears, sobre tot a la costa centre-occidental de Menorca, sus i sudest de Mallorca i oest d’Eivissa, i i sobretot a Cabrera”.

En el nostre entorn les gavines es donaren a conèixer i es feren famoses localment al visitar, en grans esbarts, els femers de sa Real en aquella època, sortosament ja llunyana, en que es depositava tot el fems mesclat a les cantoneres buides.
Des de llavors ençà s’han fet ben habituals. En algunes ocasions s’ha pogut veure la lluita entre dues gavines i una milana en la disputa per un mateix espai de caça. Lluita que sempre guanyaven les cridaneres gavines.

Informacions:
Viquipèdia (Larus argentatus)
Viquipèdia (Larus audouinii)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.