Acaba amb èxit la primera campanya arqueològica d’excavacions a la vila romana de Son Sard al municipi de Son Servera

La col·laboració entre la Universitat de Leiden (Països Baixos), l’Ajuntament de Son Servera i l’arqueòleg local Antoni Puig Palerm ha fet possible la primera campanya d’excavacions de recerca al jaciment. Efectuades en una parcel·la molt propera als banys descoberts l’any 2012, han donat com a resultat la documentació d’una tomba i de nombrosos nivells romans que posen de manifest que l’extensió del jaciment cap al sud és molt més gran del que es coneixia fins ara.
A més, tal com assenyala la professora holandesa Letty Ten Harkel, l’estudi dels materials recuperats han de permetre elaborar una cronologia més precisa de l’ocupació d’aquest indret. Segons Ritchie Kolvers, també de la Universitat de Leiden, tal vegada les troballes més interessants en aquest sentit són les restes humanes d’un individu de pocs anys d’edat localitzades en una tomba excavada a la roca, a uns 100 m del banys romans. És una zona on no s’havia localitzat cap altra tomba i, a més, la tipologia de l’enterrament és diferent a la resta.
L’any 2012, les excavacions efectuades amb motiu de diferents obres a la zona de la font dels Molins (Son Sard) varen significar la multiplicació de la informació que es tenia sobre el jaciment romà més important de Son Servera i probablement de tot el Llevant de Mallorca. Va ser durant aquelles excavacions quan es varen descobrir les primeres termes privades romanes que es coneixen a l’illa fora de les ciutats de Palma i Pollentia. No ha estat fins ara que no s’ha iniciat un projecte de recerca sobre el jaciment adreçat a determinar la seva extensió, cronologia i tipologia, ja que no és gaire el que es coneix fins ara sobre els jaciments rurals d’època romana a Mallorca.
L’equip d’arqueòlegs vol agrair especialment la disposició de l’Ajuntament de Son Servera per iniciar aquest projecte, així com la col·laboració per part del Consell de Mallorca i de la propietària dels terrenys per fer possible la intervenció que ara acaba.
En les excavacions, que han durat dues setmanes, i els resultats és presentaren el divendres 28 de juliol de 2023, hi han col·laborat nou estudiants de la universitat holandesa de Leiden, així com dos investigadors d’aquesta institució i un arqueòleg local.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.