Entrevista el president de l’Associació dels Dimonis de Sa Coma i Costa, Antoni Barragan, amb motiu del seu 10è aniversari

“Aquesta exposició vol reflectir la trajectòria dels dimonis de Sa Coma”
A Sant Llorenç i Son Carrió, des de fa moltíssims anys es celebren les Festes de Sant Antoni, amb foguerons i beneïdes. No va a sa Coma, no va ser fins a finals de l’any 2005, quan es va acordar amb el batle Mateu Puigrós que a sa Coma les beneïdes se celebrarien el diumenge següent de Sant Antoni, ja que la banda de música, el dia de Sant Antoni ja participava a les beneïdes de Son Carrió el matí i a Sant Llorenç, el capvepre. El batle va complir la paraula i de llavorçs ença el comarins i comarines celebraren les festes de Sant Antoni, amb la Banda de Música i els dimonis i Sant Antoni llorencins.
Fa 10 anys va néixer l’Associació Amics dels Dimonis de sa Coma i Costa, que crearen els seus propis dimonis i Sant Antoni. El president d’aquesta associació Antoni Barragan, ens explica què els va impulsar a crear la seva pròpia colla de dimonis.

Antoni, què vos va dur a impulsar la creació de l’Associació Amics dels Dimonis de Sa Coma i Costa?

A sa Coma feien falta uns dimonis del poble i ens vàrem ajuntar un grup de gent amb ganes de celebrar la festa. Per això, l’any 2012, l’Associació de Veïns de Sa Coma va demanar a l’Ajuntament la creació d’aquests. Guillem Sancho va dissenyar les caretes i els vestits els va pintar Margarita Roig. Jaume Nicolau i Adam Formby, amb tan sols 13 i 12 anys,foren els primer dimonis. respectivament,els dimonis i David Formby, van representar les figura de Sant Antoni de Sa Coma.

Des de la seva creació, quin ha representat els dos dimonis i Sant Antoni de l’associació?

En aquests 10 anys, la figura de Sant Antoni ha estat sempre representada per en David Formby. Pel que fa als dimonis han estat representats han per Jaume Nicolau, Adam Formby, Paco Domínguez, Julián Meroño, Pau Simó Mateu i Marga Gayà.

A més de la seva participació a les Beneïdes de sa Coma, i foguerons l’Associació d’Amics dels dimonis de Sa Coma i Costa, participa d’altres activitats?
Actualment, els dimonis de Sa Coma participen en diverses activitats. El 16 de gener al matí surten de Cal Dimoni per visitar l’escola CEIP Punta de n’Amer, l’escoleta Na Pol i els bars i restaurants de la costa llorencina (Sa Coma, Cala Millor i s’Illot). El capvespre encenen el fogueró de l’escola i ballen per tot el nucli costaner, i el diumenge posterior a Sant Antoni participen en les Beneïdes. Pel que fa a l’Associació, s’executem diverses activitats culturals, com són els tallers de caretes i de vestimenta de Sant Antoni.

Quan es va celebrar la primera Dimonida a Sa Coma, i en quines trobades heu participat?

La primera Dimoniada de Sa Coma es va celebrar en 2015 devora el talaiot de Sa Coma. Hi varen participar els dimonis de Son Carrió, Porto Cristo i s’Illot. Enguany Any rere any ha augmentat el nombre de colles i dimoniades que participan de la nostra dimoniada. Enguany sa celebra la VIII Dimoniada de Sa Coma, i any rera anys han augmentat de colles i dimonides que particpen de les nostres dimoniades. fins arribar a l´èxit de la dimoniada de l ‘any passat, on hi participaren 10 colles. Els dimonis de Sa Coma han participat aquests darrers anys en dimoniades per diverses localitats com Son Carrió, s’Illot, Cales de Mallorca, Son Macià, Manacor i Porto Cristo.

Què voleu mostrar amb l’exposició “10 anys amb els dimonis de Sa Coma”?

A l’exposició del 10è aniversari dels dimonis de Sa Coma, l’encarregada de la seva preparació ha estat na Maria Barragan, i es pretén refletir la feina i la trajèctoria dels dimonis de Sa Coma i de l’Associació d’Amics dels Dimonis de Sa Coma. Costa. Inclou les vestimentes i caretes dels dimonis actuals, les caretes antigues i les empleades anteriorment a la fundació de l’Associació. A més, inclou un recull fotogràfic realitzat per tu mateixa, Magdalena Ordinas i per na María Barragán i la projecció de vídeos dels balls. Així mateix, comptam amb la participació de Sebastià Vicens Prohens, antropòleg que forma part de l’equip de treball del projecte d’inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de Mallorca. El qual farà un recorregut de la història i antropologia de les Festes de Sant Antoni i les particularitats de les festes en Sa Coma, i parlarà de la importància de la creació i revitalització de la identitat festiva com a resistència a la globalització cultural.

Quin temps romandrà oberta l’exposició i quins seràn els horaris de visita?
L’exposició es podrà visitar a l’Auditòrium de Sa Màniga de Cala Millor del 9 al 12 de gener de 2024, de 10 a 20 h. L’inauguració serà dimarts 9 de gener de a les 19´30 h.


Amics dels Dimonis de Sa Coma mi Costa, l’any 2015.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.