L’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar impulsa la creació una col·lecció museogràfica sobre la manufactura dels brodats al municipi amb l’objectiu de salvaguardar el patrimoni material i immaterial lligat a aquesta activitat

L’any 2014 es va publicar una investigació realitzada per Lourdes Melis, que va evidenciar la importància econòmica i social de la producció de brodats llorencins. Aquesta activitat es va iniciar a principi del segle XX i va estar en ple funcionament fins als anys cinquanta. De totes maneres, el brodat no ha desaparegut del tot, ja actualment encara hi ha brodadores dedicades a aquesta activitat, i a Son Carrió es conserva l’únic taller que es manté obert.

Fa mesos que l’ajuntament treballa en un projecte amb l’objectiu de recuperar el patrimoni derivat d’aquesta producció manufacturera. En aquests moments, ja s’ha constituït la comissió coordinadora que encapçala el projecte i que està formada pel batle Jaume Soler, la regidora d’Educació, Esports i Festes, Joana Maria Cabrer, Catalina Ferrer, regidora de Benestar social, Igualtat, Joventut, Sanitat i Tercera Edat, el regidor de cultura Miguel Font, personal tècnic dels respectius departaments i persones relacionades amb els brodats, altres persones i professionals de la investigació i de la història i Lourdes Melis com a directora de la col·lecció museogràfica.

L’objectiu principal és la formació d’un fons museogràfic a partir d’un procés comunitari que impliqui no només a les persones i famílies vinculades als brodats, sinó a tots els sectors de la població. Per això, s’impulsarà diverses activitats i propostes participatives per localitzar objectes que formin part de la nova col·lecció.

Totes les peces que passin a formar part del fons museogràfic seran inventariades, catalogades i restaurades, si és necessari. Es custodiaran en les sales del nou Arxiu Històric de Sant Llorenç, instal·lat en un nou edifici que va ser inaugurat el 2023.

Cal destacar que actualment no existeix cap espai museístic dedicat a aquest tipus de manufactura, així com tampoc a la producció tèxtil, una de les produccions més rellevants de la història industrial de Mallorca. Amb aquesta nova col·lecció museogràfica, l’Ajuntament de Sant Llorenç espera poder omplir aquest buit no només pel seu municipi, sinó per a la resta de l’illa.

Un pensament a “L’Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar impulsa la creació una col·lecció museogràfica sobre la manufactura dels brodats al municipi amb l’objectiu de salvaguardar el patrimoni material i immaterial lligat a aquesta activitat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.