L’espectacle ‘Cartes a Bach’ inaugura el FestMusic Mallorca 2024 al Palau Can Vivot amb música, dansa i teatre

El violoncel·lista Gabriel Fiol interpretarà tres Suites del compositor en una producció que dóna veu a les dues esposes del mestre del barroc. Fiol tocarà en solitari tres de les famoses sis Suites que Johann Sebastian Bach va compondre per a aquest instrument a la primera meitat del segle XVIII.

Serà el proper 8 de juny, a les 20.00 hores en el concert inaugural del FestMusic Mallorca 2024 al Palau Can Vivot de Palma. La interpretació de Fiol constitueix la part principal de l’espectacle ‘Cartes a Bach’, que inclou teatre i dansa i dóna veu a les esposes del geni de la música barroca, Maria Bàrbara i Anna Magdalena, mares dels seus vint fills, “pilars fonamentals” en la seva vida i carrera.

‘Cartes a Bach’ és una producció del duet Voicello, format per Gabriel Fiol i la soprano Carme Garí, amb la participació de l’escriptora Maria Estelrich, la ballarina Nathalie Quaiba i la direcció escènica de Bernat Pujol. És un muntatge multidisciplinari que l’estiu passat va omplir el Castell de Bellver.

Fiol explica que amb aquestes Suites, Bach va elevar el violoncel a la categoria d’instrument solista. “Són obres que estan en el programa obligatori per als violoncel·listes de tots els conservatoris superiors, resulten difícils de tocar i requereixen molta concentració per part de l’intèrpret. Fa molts anys que les toco en privat, estudiant-les. Ara, amb la meva trajectòria, penso que ja tinc la suficient experiència per interpretar-les en públic; quan ho vaig fer l’estiu passat a Bellver, vaig tenir una molt bona acollida, molta gent es va quedar fora perquè les entrades s’esgotaren “, assenyala el violoncel·lista, que oferirà “la meva versió” d’unes peces emblemàtiques que Bach va compondre inspirant-se “en danses populars i convertí aquests ritmes en música erudita”. La primera de les tres que tocarà “és alegre, optimista, el seu preludi és molt conegut, sona a la pel·lícula Master and commander. La segona és més trista, melancòlica i introvertida, però també és molt bonica, i la tercera és d’una tonalitat més oberta i major amplitud sonora”.

Inspirats per aquesta música, des de Voicello van decidir recrear la vida del compositor a través de la de les seves esposes, que prenen la veu per parlar dels seus sentiments com a dones, mares, cuidadores, suport i col·laboradores del músic alemany. Així, Maria Bàrbara Bach i Anna Magdalena Bach, interpretades, respectivament, per Garí i Estelrich, expliquen, basant-se en les dades que es coneixen d’elles, “que van estar al costat de Bach donant-li suport, amb el qual van contribuir a que ell pogués dedicar-se al seu treball, cosa que ha succeït tant al llarg de la història, els donem visibilitat”, assenyala Garí. Maria Estelrich, després d’una tasca d’investigació, va escriure les cartes que donen títol a l’espectacle. De Maria Bàrbara se’n coneix menys perquè va morir jove; era cosina de Bach, cantant, va tenir set fills després d’un matrimoni de dotze anys i va morir durant un viatge del mestre quan acompanyava al príncep que era el seu mecenes. Anna Magdalena va sobreviure a Bach. Era soprano i va abandonar la seva carrera per casar-se, va tenir tretze fills, ajudava al músic a transcriure les seves obres i va ser la guardiana del seu llegat.

La ballarina Nathalie Quaiba interpreta els sentiments d’alegria, tristesa, solitud i dramatisme que destil·len les Suites i els textos d’Estelrich. Ho fa mitjançant coreografies en les quals combina “les danses de la cort, la dansa contemporània, el ballet clàssic o les danses tradicionals”. Quaiba apunta que “em sento molt integrada amb la vida d’aquestes dones fonamentals perquè Bach pogués compondre, mares, amants, esposes, que eren el cable a terra del músic i van viure en una època tan difícil per a la dona”.
Entrades a ticketib.com:
https://ticketib.com/events/festmusic-mallorca-cartes-a-bach

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.