Salvador Galmés en el DCVB/11

Com passa en cada entrega Salvador Galmés aporta paraules per entretenir-.s’hi.

En “capdillar” mostra el rol o paper de cada un dels integrats d’un grup.

Amb “canada” ens retorna en aquell jocs de bolles, de carrer i generalitzats, que es mantingueren fins més enllà dels anys seixanta del segle passat.

“capamuntada”, “caramellada”, “carminositat”, paraules suposadament ben vives en el nostre entorn a principis de segle vint

Però si avui n’hagués de destacar dues, potser triaria: “cama-segat” i “cap treu, cap maga”. Observar sense ser vist va ser arrelat esport local.

cabdillar v. tr. Comandar, esser cabdill; cast. Acaudillar. La secció de finances capdillada p’en Val-Déu, Galmés Flor 33.

cadet m. 1. m. Alumne d’una acadèmia militar; cast. Cadete. Eren aspirants a cadet, Galmés Flor 124.∥

caliu m.2. m. Brasa; bocí de carbó encès (Llofriu, Mall.); cast. Ascua. Agafà un caliu… i el posà sobre la pipa, Galmés Flor 56

cama-segat, -ada adj. Que té les cames paralitzades. Unes fugien avergonyides, altres restaven cama-segades d’esglai, Galmés Nov. 29.

canada f. Acte de canar (Mall.); cast.medición.Especialment:a)f.En el joc de bolles, midar la distància entre les bolles de diferents jugadors. En les canades duptoses hi havia una mica de maror, Galmés Flor 33.

capamuntada f. Capamunt molt dret (Mall.); cast. Repecho. Enfilant la capamuntada extrema del carrer, Galmés Flor 30.

capavallada f. Capavall (Mall., Men.); cast. bajada, declive. El terrer llenegava en suau capavallada, Galmés Flor 36.

Capmaga Cap treu, cap maga: a l’aguait, traient el cap cautelosament i amagant-lo per por d’esser vist (St. Llorenç des C.). Guaytava cap-treu cap-maga un llum, Galmés Flor 99.

caramellada f. 2 f. Bavarada de fum que es treu pel nas o per la boca, en forma llarguera com un caramell (Mall.); cast bocanada. Engegant una caramellada de fum, Galmés Flor 28.

carminositat f. Color que tira en carmí. S’era tenyit de carminositats de verge, Galmés Flor 74.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.