Herbes i plantes: el Mate

L’altre dia vaig veure al supermercat Herba Mate, no m’ho vaig pensar i vaig comprar un paquet. Anaven passant es dies i no la provava, ja que no tenia ni “bombilla” ni “mate” (recipient de carabassa o fusta), les eines típiques per a prendre l’herba de mate.

Com que tenia molta curiositat de provar es seu gust, vaig pensar que fer una simple infusió no seria mala idea. Per sort la meva intuició mai no em falla, i més tard, cercant per Internet, vaig saber que això, els sud-americans ho anomenen “mate cocido”.

Mentre estic fent aquest article he decidit fer un poc de mate per sentir-me més inspirada, i sentir millor l’ànima d’aquesta planta. He de dir que abans de provar aquesta herba no sabia res d’ella, no és una herba típica d’estudis naturopàtics, i supòs que per això, em resultava més atractiva.

Anomenam mate a la infusió preparada amb fulles de Ílex paraguaiensis, planta originària de les conques dels rius Paraná i el riu Paraguai. El nom de mate ve de la paraula mati, que en quechua s’usa per nomenar la carabassa que s’usa com a recipient.

Es més que una infusió, es un ritual que trobam als països sud-americans: Argentina, Brasil, Bolívia, Paraguai, Uruguay. El Mate es comparteix, és un símbol de companyerisme i d’amistat. L’antropòleg uruguaià Daniel Vidart diu: “després del posat litúrgic de preparar, encebar, i prendre mate hi ha una concepció del món i de la vida… el mate venç les tendències aïllacionistes del crioll… aparella les classes socials… I en tots els temps va ser el mate el que va fer la roda, i no la roda la que va portar al mate”.

Propietats medicinals del Mate:

L’herba mate, és antioxidant, diürètica i laxant, ajuda a cremar calories, tot això la fa bona per aprimar. Davant un decaïment físic, l’herba actua sobre el sistema nerviós central, per estimulant-ho, gràcies a la mateïna.

I per acabar, he de dir que com que jo no se preparar un mate, lo millor és tenir ajuda de la web. Aquest es un enllaç molt interessant per qui vulgui saber més sobre la preparació del mate.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada