Planter de paraules

Ahir, dia 6 de setembre, a la biblioteca de Sant Llorenç i organitzat per l’Obra Cultural Balears, es va presentar el darrer llibre de Pere Orpí, Planter de paraules. L’obra escrita d’Antoni Maria Alcover, publicat dins la col·lecció Escorcolls, de la fundació Antoni Maria Alcover i amb el suport de la revista Cap Vermell, de Capdepera.

La presentació va anar a càrrec de Gabriel Barceló, qui va contar la història d’aquest llibre, escrit fa més de 50 anys com un treball de certamen de la Sapiència –el seminari dels pobres– que va merèixer un premi de 250 pessetes. L’autor va explicar que havia comptat amb la inestimable col·laboració de Francesc de B. Moll, que li havia cedit la seva biblioteca per poder fer les consultes pertinents.

El llibre compta amb el pròleg de Gabriel Barceló, una introducció biogràfica de mossèn Alcover i cinc capítols: Obra literària, Obra folklòrica, Obra polèmica, Obra històrica i Obra filològica, que abasten tot el que va escriure el canonge de Santa Cirga.

Val a dir que entre l’abril i el novembre de 1973 Pere Orpí va publicar a Flor de Card una bona part del capítol de les Rondaies, a la secció que ell mateix va titular “Això era i no era…”, de la qual ens sentim ben orgullosos. En aquell temps encara no existia la Fundació i no hi havia tant d’interès com ara per l’obra de mossèn Alcover, si exceptuam les Rondaies i el diccionari.

D’altra banda, Gabriel Barceló estan fent feina sobre l’obra completa d’un carrioner, l’amo Antoni-Vicenç Santandreu i Font, de Son Garbeta, que si no hi ha res de nou publicarem la primavera que ve dins la col·lecció “Es Pou Vell”.

Mossèn Alcover va tenir una gran relació amb Sant Llorenç, no sempre tan amistosa com seria desitjable. D’una banda, va mantenir una forta polèmica amb Salvador Galmés sobre la propietat intel·lectual de les transcripcions de les obres de Ramon Llull. De l’altra, en Toni Garrit li va contar moltes Rondaies. I de l’altra en va escriure 16 dins el nostre terme: N’Espardenyeta a sa Punta, l’agost de 1892 i 15 més a sa Torre Nova: Sa fia del Sol i de la Lluna, agost de 1895, La princesa bella, setembre de 1896, En Gostí lladre, agost de 1896, Tres germans desxondits, desembre de 1896, En Juanet de l’Onso, agost de 1897, En Ferrandí, juliol de 1897, En Pere d’es Forn, agost de 1897, Es quatre germans, desembre de 1895, Es soldadet de sa Motxilla, gener de 1896, Es justet, agost de 1897, Mestre Nadal de sa placeta del Socós, desembre de 1897, S’estudiant de sa cova de Salamanca, agost de 1897, Es gallet, s’anyellet, agost de 1897 i Es lladre fadrí i es lladre casat, gener de 1898.

A l’acte hi va assistir una quarantena de persones.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada