Tota fruita a son temps… gínjols

El gínjol és una de les meves fruites preferides. El seu sabor em sembla al d’una poma, encara que concentrada, com si l’haguessin feta tornar petita i contenint tot el gust.

Segons la Wikipèdia, és un dels fruits de la dieta mediterrània tradicional, havent estat mencionat per Herodot. El gínjol fou el símbol del silenci a l’antiga Roma i es feia servir als temples de la Prudència. A la regiò de la Emília-Romanya es plantava un ginjoler a la zona exposada al sol per portar fortuna.

Amb el gínjol es pot preparar l’allioli de gínjol, molt adient per acompanyar verdures bullides.

10 pensaments a “Tota fruita a son temps… gínjols

 1. Joan, tens rao, es una fruita bastant sabrosa; Tu me sebrias dir quant se poden empeltar ? Perquè es que jo tenc tots son iguals, i me interesa tenir-ne de diferents.

 2. Els ginjolers s’empelten a mitjan febrer. Cercant per Internet he vist que també es poden empeltar per setembre encara que els resultats no són tan bons.

  Una altra cosa que havia sentit dir és que es poden empeltar sobre pomera, encara que cercant per Internet pareix que això no és vera.

  • El ginjoler, segons he llegit, només es pot empeltar damunt ginjoler. Per fer l’empelt sembla ser que un bon mes és el d’abril en quart creixent. Les mudes millor si les heu arreplegades el mes de febrer en quart minvant i encara millor si ho feis dotze dies abans de la lluna plena. SI ho provau ja me direu com ha anat.

 3. Aquí encara n’empeltam i sembram…però en altres indrets de la Mediterrània ja tan sols coneixen l’expressió “mes content que un gínjol” (segons experiència amb els companys de feina de Barcelona. Del grup, cap els havia tastat mai)
  Per cert, quin tractament -ecològic- aplicau pel corc?

   • La natura és sàvia, o això diuen i ja ens ofereix una menjua farcida. És la combinació perfecte de vegetal i proteïna animal.
    Ara, seriosament, jo vaig fent proves i pareix que ajuda el fet de penjar-hi una botella groga embatumada de visc (d’aquest de caçar ratolins). S’omple d’animalons i pareix que no fan tant de mal a la fruita.

 4. el meu gingoler, ara que som a finals de setembre, està carregat de fruit. Jo nomès hi faig un tractament de coure i sofre conta el mosquit, perque no no el piqui al mes d`agost. Tambe en fag caure la mitat o mes al principis de juny, i ara son d`un tamany raonable, sino queden molt petits. S`han de collir quan comencen a ser grogs i volen trancar a marron,doncs massa madurs els pica el mosquit. He fet mermelada i es molt bona.
  Toni de Puigverd.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.