L’Institut Ramon Llull

A la ja llarga llista de mesures contra la nostra llengua i la nostra cultura que ha pres el govern de José Ramón Bauzá -amb el seu ideòleg Carlos Delgado que l’assessora (o mana) a cau d’orella- s’hi ha afegit ara l’abandó de l’Institut Ramon Llull, que s’encarrega de promocionar la llengua i cultura catalanes arreu del món.

Vegem el que ja du fet en relació al català d’ençà que governa: Ha implantat la lliure elecció de llengua a les escoles, acabant amb la immersió lingüística que donava preferència al català; en aquest sentit ja du gastats infructuosament més de 18.000 euros en cartes per intentar convèncer els pares de què sol·licitin l’ensenyament en castellà i, a més, prohibeix dins les aules les manifestacions dels mestres en favor de la llengua catalana. Ha aprovat la Llei de la Funció Pública, que ja no obliga els funcionaris a sebre català, sinó que només ho converteix en un mèrit. Han tancat les emissores de ràdio i televisió que només emetien en català: Televisió de Mallorca i Ona Mallorca. Han suprimit les ajudes a les empreses i associacions que editaven llibres o revistes en la nostra llengua i també ha elimitat les subvencions a entitats emblemàtiques com l’Obra Cultural Balear o els Blavets de Lluc. Han tancat l’Espai Mallorca, a Barcelona, que projectava les nostres tradicions, edicions de llibres, gastronomia, festes, etc. al Principat… Podríem seguir, però ja se n’ha parlat moltes vegades i no cal insistir-hi més.

La darrera decisió ha estat sortir de l’Institut Ramon Llull, una decisió que defineix perfectament la seva postura i que és deguda, segons va afirmar Bauzá en primera instància, al seu desacord amb el caire independentista que va prenint el Govern de la Generalitat, tot i que després va al·legar motius econòmics. Així, idò,el Govern Balear deixarà d’aportar fons a l’Institut -en realitat l’aportació només era del 7% del total- i s’allunyarà per segona vegada -la primera en temps de Jaume Matas- de la institució que porta el nom del mallorquí més universal que hi ha hagut mai: Ramon Llull.

El Círculo Balear, els gonellistes, els qui odien el català i, en general, tots aquells que es renten les mans cada vegada que el Govern Balear ataca la nostra llengua poden estar ben contents. La resta, no ho dubtin, continuarem la lluita i me’n fot si m’acusen de pegar massa vegades sobre el mateix clau.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada