Màgia, superstició, tabú i curanderisme a la pagesia

Rafel Perelló, el proper convidat del Dilluns de l’OCB.

El proper dia 20 de juny, a les 20 h a l’OCB Manacor del carrer de Jaume II, núm. 15, Rafel Perelló, pintor, músic i investigador, parlarà de “Màgia, superstició, tabú i curanderisme a la pagesia”, tot de costums, creences i coneixements transmesos de pares a fills des de temps immemorial. Una data molt propera al dia màgic del solstici d’estiu, Sant Joan. La tradició lliga l’ésser humà a la vida rural. I ara és el període que va de les messes a les veremes, època que hom creu que la terra reposa o dorm del treball incessant de tot l’any. El temps de repòs convida a l’esplai, a fruir dels dons que l’home ha obtingut del seu treball i celebra amb goig la collita i les gràcies assolides, es lliura a celebrar les festes anomenades majors. Danses, curses i àpats extraordinaris amb la tolerància del geni o semidéu que posseeix  els vegetals. De tot aquest món que gira al voltant de la vida agrícola i dels esperits, bons i dolents, en parlarà del convidat del Dilluns de l’OCB.

Rafel Perelló és un pintor reconegut que ha protagonitzat una dotzena d’exposicions individuals i ha participat en una desena de col·lectives. La seva feina ha merescut premis com el Ciutat de Palma Antoni Gelabert d’Arts Plàstiques o el Premi Ciutat de Manacor de Pintura. Però també és músic de jazz. Toca el baix i la bateria. Ha format part de diverses formacions i ha acompanyat músics del prestigi d’Antoni Cuenca, Sebastià Cardell, Josep Ramon Abellà, Antoni Miranda o Sebastià Raimundo, entre d’altres. Més recentment ha iniciat la investigació dels costums i tradicions de la cultura popular de Mallorca, costums especialment servats a la pagesia, i sobretot s’ha decantat pel món sobrenatural.

El proper dilluns, Rafel Perelló ajudarà el públic assistent a  submergir-se en el món paranormal i metafísic: esperits, bruixes, conjurs, éssers malvolents que mares i dides han usat per fer por a la mainada. És cert que les bruixes tenen molta més força la vigília de festa major? És perillós deixar els infants sols a casa perquè les bruixes se’ls enduen? Què simbolitza la canya guarnida amb murtra i capçada amb un pom de flors? Ritus de purificació? Expulsió d’esperits? A quin sant hom es pot encomanar? Preguntes aquestes i d’altres que poden sorgir a mesura que el convidat vagi avançant en la seva exposició.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada