Màgia, superstició, tabú i curanderisme a la pagesia

Rafel Perelló, el proper convidat del Dilluns de l’OCB.

El proper dia 20 de juny, a les 20 h a l’OCB Manacor del carrer de Jaume II, núm. 15, Rafel Perelló, pintor, músic i investigador, parlarà de “Màgia, superstició, tabú i curanderisme a la pagesia”, tot de costums, creences i coneixements transmesos de pares a fills des de temps immemorial. Una data molt propera al dia màgic del solstici d’estiu, Sant Joan. La tradició lliga l’ésser humà a la vida rural. I ara és el període que va de les messes a les veremes, època que hom creu que la terra reposa o dorm del treball incessant de tot l’any. El temps de repòs convida a l’esplai, a fruir dels dons que l’home ha obtingut del seu treball i celebra amb goig la collita i les gràcies assolides, es lliura a celebrar les festes anomenades majors. Danses, curses i àpats extraordinaris amb la tolerància del geni o semidéu que posseeix  els vegetals. De tot aquest món que gira al voltant de la vida agrícola i dels esperits, bons i dolents, en parlarà del convidat del Dilluns de l’OCB.

Rafel Perelló és un pintor reconegut que ha protagonitzat una dotzena d’exposicions individuals i ha participat en una desena de col·lectives. La seva feina ha merescut premis com el Ciutat de Palma Antoni Gelabert d’Arts Plàstiques o el Premi Ciutat de Manacor de Pintura. Però també és músic de jazz. Toca el baix i la bateria. Ha format part de diverses formacions i ha acompanyat músics del prestigi d’Antoni Cuenca, Sebastià Cardell, Josep Ramon Abellà, Antoni Miranda o Sebastià Raimundo, entre d’altres. Més recentment ha iniciat la investigació dels costums i tradicions de la cultura popular de Mallorca, costums especialment servats a la pagesia, i sobretot s’ha decantat pel món sobrenatural.

El proper dilluns, Rafel Perelló ajudarà el públic assistent a  submergir-se en el món paranormal i metafísic: esperits, bruixes, conjurs, éssers malvolents que mares i dides han usat per fer por a la mainada. És cert que les bruixes tenen molta més força la vigília de festa major? És perillós deixar els infants sols a casa perquè les bruixes se’ls enduen? Què simbolitza la canya guarnida amb murtra i capçada amb un pom de flors? Ritus de purificació? Expulsió d’esperits? A quin sant hom es pot encomanar? Preguntes aquestes i d’altres que poden sorgir a mesura que el convidat vagi avançant en la seva exposició.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.