Profecia autocomplerta

No t’ha passat mai d’estar segur que una cosa passarà d’una determinada manera, i resulta ser així? Posem que tens una entrevista de feina i estàs segur que aconseguiràs el lloc, fins i tot abans d’anar-hi. I al final, resulta que ho aconsegueixes. Com és que a vegades podem predir el que passarà? És real? Hi ha una explicació científica al darrera?

Podem predir el que passarà però, lamentablement, no tenim poders especials, ni un sisè sentit, sinó que aquest fenomen s’explica a travès de l’anomenada profecia autocomplerta.

Què és la profecia autocomplerta?

La profecia autocomplerta succeeix quan creiem tant en una cosa que la nostra pròpia actitud fa molt més probable que això que hem predit passi.

Passa molt amb els gelosos malsans de les relacions de parella. Si un dels dos no para de dubtar i d’imaginar-se que la seva parella li pot estar sent infidel, li portarà a dur a terme conductes de comprovació com controlar sempre on està, mirar-li el mòbil, posar males cares cada vegada que una persona atractiva se li apropi, etc. Tots aquests pensaments i conductes fan que la relació entri en una mala rutina amb la falta de confiança com a principal element i, llavors serà  quan la infidelitat sigui  molt més probable i arribin  les típiques frases “és que ho sabia”.

Amb altres paraules, pel simple fet de fer una predicció, en realitat falsa, canviem, de forma inconscient, el nostre comportament i provoquem que la predicció es torni realitat.

Com utilitzar la profecia autocomplerta a favor nostre?

La profecia autocomplerta ens fa veure el poder de les nostres creences. Si comencem un projecte nou i pensem que no sortirà bé… T’arribaràs comportant de tal forma que confirmi la teva predicció: deixaràs de banda la part positiva del projecte i li prestaràs més atenció a la part negativa. Per consegüent, el projecte tindrà moltes més paperetes de sortir, de fet, malament ja que la teva actitud no permetrà que surti bé.

Ara que saps això, utilitza aquesta eina al teu favor: el poder dels nostres pensaments també pot fer que les coses ens vagin millor. La forma d’assegurar-te que els teus projectes o decisions et surtin bé és, primer de tot, creient-hi. No dubtis si seràs una bona mare, si la teva nova feina anirà bé o si aconseguiràs reavivar una vella amistat. Convenç-te d’allò i el vent bufarà al teu favor.

Les nostres creences i expectatives tenen un efecte obvi i rotund sobre els resultats que obtenim. Tenen una forta influència, treu-li profit! No et deixis guiar cegament per les teves creences. Identifica-les i observa si són negatives. En tal cas, posa-les en qüestió per no deixar-te endur per la profecia autocomplerta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mélanie Perpiñá del Campo
Psicòloga i terapeuta
  Cita prèvia: 616 23 29 83

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada