Mots perduts: arpellot

Que me perdoni el meu company Tomàs Martínez, membre del grup d’havaneres Arpellots, però el nom de la seva banda malauradament any rere any torna més estrany i folklòric al jovent que puja. De sempre per aquí l’havíem usat per referir-nos a una  “persona d’aspecte i obrar groller, sense finura ni mirament”, però ara ja s’ha substituït molt per sinònims més generals com porc, groller.descuidat …

El mot, també, pot tenir altres significats. Vegem-ho a la fitxa:

Significat:

1. Ocell carnisser: Vultur percnopterus (Mall.); cast. alimoche

 

2. Persona d’aspecte i obrar groller, sense finura ni mirament (Mall., Men.).

3. Planta de tronc solcat i forcat, de fulles oblongues sinuoses i dentades, cobertes de pèls bifurcats; té cabeçoles amb corimbe, i les flors grogues; es fa ran de les síquies (Mall.); és la Helminthia echioides.

Grafies documentades: «Al·lota, ell pareixes un arpellot, de tan mal vestida» (Manacor, Esporles)

Etimologia: derivat augm. d’arpell.

Curiositats: En plural (arpellots) a Campos i Muro es coneix per “eina semblant a un càvec, però que té la fulla formada de dues puntes, i que serveix per cavar; cast. garabato. Es distingeix dels gavilans perquè aquests tenen rastrell, mentre que els arpellots no en tenen.

 

3 comentaris a “Mots perduts: arpellot

  1. Motius, finalitat…? (No acab d’entendre el qualificatiu de “curiositat” a una de les quatre accepcions que mostra el DCVB)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Puntuació: 0 (de 0 vots)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada