Mots perduts: belitre

És una paraula que ja no se sent i que curiosament no és només “llorencina” ni tan sols “mallorquina”, sinó que compartim amb la resta de territori de parla catalana. Desconec si a la resta de zones també ja està en desús però per aquí, a pesar que surit a les rondalles de mossèn Alcover, ja se sent ben poc. 

Significat:

1) Home de poca vergonya i sense escrúpols (Cat., Mall.); cast. bribón, pillo. 

2) Bastiment de fusta quadrangular, guarnit de verguerons paral·lels molt acostats que formen un grellat, que serveix per donar la primera passada a la grava per porgar-la, abans de passar-lo pel garbell o l’erer (Mall.).

 Grafies documentades: 

  1. Arruix! arruix! grans belitres, Alcover Cont. 533.
  2. «Consol de molts, consol de belitres» (refrany tradicional de la zona de Manacor).

Etimologia: s’havia admès que l’origen del cat., cast. i fr. belitre era el germ. bettler, ‘captaire’ (REW 1014 a; FEW, i, 345); però Spitzer afirmà (AIL Cuyo, iii, 5-6) que les formes catalana i castellana vénen de la francesa, i aquesta del grec βλίτυρι, ‘paraula que no significa res’, ‘home o cosa que no val res’; el mot grec es conservà en els ambients escolàstics, com ho prova el cat. blitiri blediri amb el significat de ‘estudiant de primer any’ (Cf. Corominas DECast, i, 440).

Curiositats: Existeix una cançó tradicional anomenada “La gata i el belitre”. La podeu escoltar aquí: enllaç 1(versió instrumental)i enllaç 2 (versió cantada per nins)

(Font: diccionari Alcover Moll)

2 pensaments a “Mots perduts: belitre

  1. Coneixia l’accepció 5ena, allò de “Llegum semblant als xítxeros, de color negrós verdosenc i amb les bajoques més planes que les dels xítxeros” perquè algunes vegades n’haviem sembrats a ses Sitges.
    L’accepció 3ª, i atenent la quantitat de sínies que hi havia en el terme municipal, també devia ser un concepte viu en el Sant Llorenç preturístic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.