Mots perduts: almangra

Les ovelles que pasturen a la falda del turó de Llucamar, just davant ses cases, van ben aumengarades. De lluny sembla que el color vermellós no tés res a veure amb aquella dissortada moda “d’aumengarar” les ovelles amb oli de motor usat.
La combinació d’almagra i oli bullit amb ruda i pebres coents s’acostumava a posar a l’esquena de les ovelles per tal d’espantar les mosques vironeres i estalviar, així la desagradosa tasca de curar les ferides dels virons.

Antany l’almagra (nosaltres en diem aumangara) era un producte utilitzat. Per exemple, i de banda el costum d’almangrar les ovelles,  els taulons de ses Sitges, i el frontals dels escalons de l’escala eren pintats amb una mescla d’almangra i calç de coloració ocre grogosa.

El DCVB mostra:

ALMANGRA MANGRA(amb les variants almànguena, almàngara, almànguina). f.
Peròxid de ferro aluminós; mescla natural d’alúmina i terra amb òxid vermell de ferro; cast. almagre, almazarrón. Almangara ha aytal la conexensa que sia ben vermella e que no y aia terra e que sien trossos lissos, Conex. spic., 12. Degen dar linyoles almàngana barrines et altres coses, doc. a. 1390 (Col. Bof. viii, 417). Lo mallorquí scriví ab almanguera en la lonja, Francesc Eximenis (Boll. Lul., ii, 352). L’almànguena son la pura sanch sua | ab que l’a marcada del seu gran senyal, Passi cobles 15. Trobaràs en la paret tres ralles d’almànguena, Curial, iii, 139 (ed. Els N. Cl.). Hi hajen de posar… sis lliures de almangre, doc. a. 1584 (Hist. Sóller, ii, 184). Almangra val lo quintar vna lliura vuyt sous, Tar. preus 108. Cabeys de fum d’estampa,… galtes d’aumàngara y tapa-rabos de vert de persiana, Maura Ayg. 120. Com si li traspués la sang o l’haguessen ruixat ab mangra, Pons Auca 19. Aixina com d’almànguina en les emblanquinades, carregue el còs de beguda, Pascual Tirado (BSCC, ii, 46).
Fon.: 
almáŋgɾa (Val.); máŋgɾə (Barc., Gir., Igualada); máŋgɾɛ (Lleida); əwmáŋgɾə, əwmáŋgəɾə (Mall., Men.); almáŋgena (Val.); almáŋgina (Maestrat,

Castelló); awmáŋgina (Tortosa); umáŋgɾə (Men.),
Etim.: 
de l’àrab al-maġra, mat. sign.

Aportació de Bel Alemany
Imatge destacada: Facebook del Me ecològic de Mallorca
La segona de les fotogerafies és imatge d’Antoni Font, Son les mateixes ovelles de Llucamar el 6 de gener

 

2 comentaris a “Mots perduts: almangra

 1. Ovelles aumengarades
  per espantar el brut viró.
  Mascaretes ben posades
  per al virus fer falló.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Puntuació: +2 (de 2 vots)

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada