Entorn: Cirerer de Betlem

Cirerer de Betlem (Ruscus acuelatus)

Ara és planta protegida (com també crec que ho són les diverses molses que, en el nostre entorn, anomenàvem verdet), però al llarg de molts anys era planta que solia acompanyar els betlems, bé fent-ne part, bé com a ram addicional.

Ben curiosa resulta aquesta planta, tant per les fulles, les flors o la seva utilitat. Les fulles aparents són una mena de deformació del tronc (pseudocladodi, en diuen), les flors, petites, es situen a la part central d’aquesta fulles aparents. I de les flors les baies vermelles, espectaculars.

Bonafè a “Flora de Mallorca” diu que el rizoma és aperitiu i diurètic “forma part del conegut diurètic “xarop de les cinc rels”, brusc, esparreguera, àpit, fonoll i juevert. 30 grams de cada classe en un litre d’aigua, i es fa bullir fins a reduiïr-ho a la meitat”

Però, demà serà dissabte de Nadal i el festejam per la seva condició nadalenca i betlemera.
(Enguany també és mal anys de cirerers de Betlem, molt poques plantes mostren les característiques bolles vermelles)

Informacions:
Herbari virtual
Menuda natura
Viquipèdia

 

 

 

 

 

 

Imatge : Cirerer de Betlem a sa Clova

 

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada