Energia nuclear i alternatives energètiques

El tema central del tercer congrés de Jubilats per Mallorca ha estat el d’Energia nuclear i alternatives energètiques, sobre el qual tenguérem ocasió de veure un muntatge audiovisual i prendre part en una taula rodona on els ponents foren el metge Felip Ramis, l’enginyer Josep Maria Rigo i l’ex-senador en el Senat espanyol en representació del Parlament Balear en Pere Sampol.

Vists els audiovisuals i escoltats els ponents i les diverses intervencions del públic assistent podem concloure que,

1.- És fals que l’energia nuclear sigui segura.

2.- És fals que l’energia nuclear sigui neta.

3.- És fals que l’energia nuclear sigui barata.

4.- És fals que l’energia nuclear sigui necessària perquè no hi ha alternatives.

I que,

A.- Els errors i els accidents en centrals nuclears, més o menys greus, són abundants, i els greus són enormement perniciosos.

B.- Fins i tot sense accidents l’energia nuclear no seria neta perquè la generació de residus altament contaminants i de durada multi mil·lenària està assegurada.

C.- En el preu que diuen que costa l’energia nuclear no hi han inclosos els costos ni d’els ajuts que els estats hi han destinat, a fons perdut, en investigació i/o en suport a la inversió, ni dels que suposen la gestió dels residus en condicions de seguretat durant desenes de milers d’anys, ni dels que suposen els enormes territoris que o han de ser despoblats, o s’ha de prescindir de la seva producció, quan hi ha hagut accidents. Tampoc els costos de les malformacions genètiques ni dels càncers en els humans, ni de l’alteració de la salut dels peixos, dels animals ni de les plantes, ni dels encara imprevisibles efectes nous que ens esperen. Si es tengués en compte tot això és probable que l’energia nuclear fos la més cara de totes, malgrat l’enorme cost que tendrà la crema de combustibles fòssils sobre l’efecte hivernacle i l’encalentiment global del planeta.

D.- L’energia eòlica és actualment, alternativa vàlida, i la solar ho és i ho podria ser més encara si s’hi destinàs més ajuda a la investigació, i amaguen aquestes alternatives, entre altres “raons” irracionals, perquè de moment són més rendibles en petites unitats de producció, en producció descentralitzada, i això suposa una pèrdua de control sobre la producció per part de les grans companyies i dels estats, i per tant una pèrdua de poder, que és l’ídol que adoren uns i altres.

Per tant exigim la no renovació de permís a les centrals amortitzades, un pla de tancament progressiu de centrals nuclears i posar les messions per les energies alternatives.

Demanam que els partits polítics es posicionin clarament al respecte abans de les eleccions per saber quins partits podem votar i quins no hem de votar de cap manera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.