Na Burguesa

Esperant que arribin festes un grapat de trescadors ens traguérem sa pols I na Burguesa férem.

Pensar no és saber, ens han dit bastants vegades, i els nostres pensaments, al manco els que hem seguit un poc el grapat d’incendis produïts durant l’estiu, eren de trobar la Serra de na Burguesa pelada, però no. L’excursió, guiada per na Joana Gomila, ens menà per uns paratges que estiren a la gent a caminar per la muntanya. Excursió no gaire difícil, però dura per la vintena de quilòmetres que caminàrem.

Al carrer Lepant, com totes les sortides, una trentena de trescadors ens trobam per fer la darrera sortida de l’any, que no és la de la temporada, i poc més o manco a les vuit partim cap a la Vileta, des d’on tenim l’inici de l’excursió.

Anam pujant pel camí del cementeri, un camí en principi asfaltat que dóna pas a un altre d’empedrat, el qual féu empedrar el rei Alfons XII perquè tingués bon anar de Ciutat a Puigpunyent. Els treballs d’empedrar-lo duraren uns deu anys i el rei no va arribar a estrenar-lo. Passam per devora sa Pedrera, anomenada també “La vall del Silenci”.

     Enfilam cap al coll de Son Marill i la pujada torna un poc més aspre, però re-mil rellamps, en Jeroni ja passeja un esclata-sang. Els ulls dels que són més cercadors ja comencen a mirar més per les voreres que per on posen els peus… Dues bufades més, unes tretes de jaquetes i ja som al coll. Ens entretenim amb unes runes que eren l’antiga posada dels que traginaven productes des de Puigpunyent fins a la capital. Si es fixem bé, hi ha una fita que delimita els municipis de Palma, Puigpunyent i Calvià. Un glop d’aigua els que tenguin set i seguim per amunt, per la Penya de sa Mel, i ens desviam un poc de la ruta per coronar el puig dels Revells. Aquí un mos ja no mal diu i aprofitant un poc les vistes treim el pa i taleca.

Panxa plena arreplegam les sobrances (hem de deixar per dinar), donam “sa volta als bous” i fem uns metres enrere. Direcció llebeig hi ha el coll de Son Camps i, seguint en la mateixa direcció, anam fent els Puntals de Valldurgent deixant el Puig de sa Coma Fosca a la nostra esquerra. Unes vistes magnífiques, a la badia de Ciutat i al Castell de Bellver per un lloc, i a la tramuntana el Galatzó, amb un núvol que li fa de capell, la Mola de s’Esclop i la Cadira del Bisbe, excursió programada per enguany, també, i la qual des d’aquí no pareix molt accessible.

Travessam el coll dels Tords i les moletes de Son Vida i en poc temps ens plantam al coll des Vent, feim una breu aturada a la carretera que va des de Ciutat fins a Calvià i, per allargar un poc més, ja que el ritme és bastant alt i ens sobrarà dia, decidim fer una altra cota, desviant-nos de la ruta prevista. Un poc de volta, dues estirades de cames i ja tornam ser al camí que havíem de seguir, passant per la caseta de s’Escorxa. Direcció al pla d’en Palem ens aturam a fer quatre fotografies a un forn de calç en bon estat. Es podria posar en marxa qualsevol dia (si fos el cas). Després seguim el tirany fins al mirador de n’Alzamora.

Des del mirador vistes i més vistes: el pla de Calvià fins a Andratx, i cap a migjorn Cabrera, que pareixia que es podia agafar amb la mà. Pa i taleca un altre pic (d’esclata-sangs no n’han tornat a parlar…) i concurs de torrons, tots molt bons i les receptes, “secretes”, ningú amolla “prenda”. Particularment, em qued amb els “nevaditos” de n’Aina a les excursions, ja que no seria el mateix sense ells. Dues bromes i dues rialles i ja tornam a ser partits.

Passam per damunt les coves de Marbre, però no tenim temps de fer-les completes i un parell en parlam de tornar un dia aposta per veure-les… Res, seguim cap al coll des Pastor, on ens adonam que és prest encara i, si-no, decidim pujar al Puig Gros de Bendinat, que no estava previst, però ja som aquí i tenim temps. Aquí un parell més un, entre els quals hi som jo, decidim no pujar i iniciam el descens cap a Gènova, tira-tira i xerra que xerra, on feim dues cervesetes fresques el temps que esperam els demés. I a Sant Llorenç hi tenim les feines…

La pròxima no serà ni més ni menys entretinguda, serà una altra excursió.

Imatges

elstrescadors.blogspot.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.