A llegir…!!!

El club de lectura organitzat per n’Antònia , la bibliotecària de sa Coma, es va reunir per comentar  el llibre El carreró dels miracles del Premi Nobel Naguib Mahfuz.

La reunió va començar amb la presentació a càrrec d’Eulari Arlès de l’autor de l’obra.

Mahfuz va néixer l’11 de desembre de 1911 a la ciutat del Caire, a una família acomodada de la qual fou l’últim dels vuit fills. Interessat des de jove per les lletres, va començar a escriure articles en revistes d’aquella època. Així mateix s’interessà per les llengües estrangeres, sobretot l’anglès, per la qual cosa es va proposar la tasca de traduir obres literàries en àrab, de la qual la més coneguda va ser una de James Baikie sobre l’antic Egipte (1932). Funcionari públic durant una bona part de la seva vida, va tenir diversos càrrecs, entre d’altres en els ministeris d’Afers Religiosos i de Cultura.

La salut de l’escriptor va començar a deteriorar-se després de ser atacat  per uns extremistes islàmics, que li van infligir una greu ferida al coll amb una arma blanca en considerar la seva obra ” Fills del nostre barri”  com una blasfèmia contra la religió musulmana.  El 1986 va ser catalogat per grups radicals islàmics com a «heretge» i sentenciat a mort. Des de llavors es va mantenir pràcticament reclòs a casa seva, amb sortides esporàdiques i sota protecció policial. No obstant això va mantenir, dins de les seves possibilitats, una vida literària activa, durant la qual participava en reunions en centres literaris del Caire i publicava cada dijous una columna en forma d’entrevista al setmanari Al-Ahram Weekly, on solia abordar assumptes d’actualitat política i social. El 1988 fou guardonat amb el Premi Nobel de Literatura l’autor «que, a través dels treballs rics en matisos –d’una visió clara i realista alhora que evocadorament ambígua–, ha format un art narratiu àrab que s’aplica a tota la humanitat». Va morir  el 29 d’agost de 2006.

La novel·la llegida  El carreró dels miracles forma part de la  “Pentalogia realista” de Mahfuz, un grup de cinc obres publicades entre 1945 i 1957 de marcat tall realista centrades en la vida quotidiana de les classes populars i la petita burgesia del Caire en aquella època.

És una obra de caràcter marcadament coral que ens descriu el microcosmos d’un minúscul carreró (el carreró de Midaq) al Caire durant la Segona Guerra Mundial. Tota l’acció transcorre gairebé completament en dit carreró i alguns passatges en els carrers adjacents.

L’estructura de la novel·la és molt simple, amb un desenvolupament temporal lineal (es relaten els fets des del principi fins al final). Cada capítol se centra en cadascun dels personatges i cada història es va barrejant amb les dels altres. La novel·la està escrita en tercera persona i el narrador presenta l’acció de manera objectiva, sense jutjar-la.

Les descripcions dels personatges són molt minucioses, tant en el físic, com en el psicològic. També són detallades les descripcions dels llocs i les situacions.

Mahfuz retrata en El carreró dels miracles una societat tancada, frustrada i plena de desitjos impossibles a través d’una galeria de personatges inoblidables. Els personatges madurs prefereixen romandre aïllats en el seu míser barri, mantenint una aparença de normalitat i una falsa atmosfera del passat, en lloc d’adaptar-se als temps canviants. Per la seva banda, els joves somien amb aventures, riqueses i plaers i sobretot amb sortir del barri. El carreró dels miracles és una representació atemporal del conflicte entre la tradició i la modernitat, entre el passat i el present.

Els problemes socials dels finals de la Segona Guerra Mundial, la presència britànica a Egipte i l’inestable sistema econòmic romanen en segon pla, com un decorat, mentre que els residents en el carreró no poden veure més enllà dels seus propis problemes.

L’opinió de les lectores ha estat molt positiva, sobretot de la seva descripció dels personatges i del carreró que te fa visualitzar les diferents situacions.

Si t’agrada el tema ànim i a llegir…!!!!.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.