Retalls, Sanitat, desprotegits, Caritas

La Comissió Permanent de Càritas Espanyola ha emès una Declaració titulada “L’accés a l’assistència sanitària és un dret humà bàsic”, a on valora les conseqüències, que pot tenir per les persones més desprotegides, la recent reforma sanitària aprovada pel Congrés.

Per la importància dels fets i les seves repercussions, em sembla oportú donar el màxim de difusió a les alertes que una institució com Càritas adverteix.

Opinen que la reforma suposa un canvi de model que afecta fonamentalment a les persones més desprotegides, augmentant l’estigmatització dels col·lectius més vulnerables  i amb risc d’exclusió social. L’exclusió del sistema sanitari de les persones immigrants en situació irregular afegirà un sofriment molt sever a un col·lectiu especialment vulnerable, que no pot ser sacrificat amb l’argument de la eficiència. Recorden que l’increment de la irregularitat sobrevinguda per la manca d’ocupació i la dificultat en la renovació d’autoritzacions o d’accés a l’arrelament fa que el col·lectiu de persones en aquesta situació creixi cada dia.

Càritas manifesta la seva especial preocupació pel patiment de les dones immigrants víctimes de violència o d’explotació sexual, totes en situació irregular, ja que la seva exclusió del sistema agreuja  i dificulta la prevenció, detecció, assistència i protecció de les víctimes que, a més no podran presentar proves imprescindibles per tal que un tribunal pugui o no disposar una ordre d’allunyament o una mesura de protecció a la víctima posant en risc la seva seguretat i la de la seva família.

També avisa que el risc de precarietat augmenta tant en les persones afectades per una discapacitat com en els malalts crònics o els que necessiten un tractament oncològic, sobretot perquè es corre el risc de l’aplicació de criteris dispars entre Comunitats Autònomes la qual cosa propiciaria la desigualtat en funció del lloc de residència.

Critiquen també, que aquestes mesures enlloc d’afavorir una societat d’acollida, integrada i diversa, alimenten un discurs reduccionista i ple de riscs, segons el qual les persones immigrants que conviuen i formen part de les nostres comunitats són els responsables del deteriorament socioeconòmic actual, en vers de considerar-les les primeres i principals víctimes del mateix.

Finalment, veuen amb preocupació l’inici d’una “dualització” dels sistema sanitari, que suposa oferir al ciutadans una cobertura distinta segons el grup de població del qual un forma part. I assenyalen que de manera no explicita “s’estan posant les bases per tal que vagi sorgint un sistema estatal paral·lel de beneficència per a les persones vulnerables, que posa en qüestió la garantia del respecte als drets humans i l’accés igualitari als serveis d’atenció i assistència sociosanitària en tot el territori i per a tota la població”

Aquí queda aquest comunicat de Càritas per a la reflexió de tots i totes, amb el desig d’una més gran justícia, entesa aquesta com la defensa dels qui no es poden defensar per ells mateixos, que de cada dia són més, dins un món globalitzat i dirigit per unes institucions que de dia en dia semblen menys democràtiques.

Un pensament a “Retalls, Sanitat, desprotegits, Caritas

  1. El que jo no entenc és la poca sang que arriba a tenir la gent. El mateix govern que ens tanca els hospitals i minva la qualitat educativa, dona quantitats mai vistes de doblers a un banc que és farcit de gent del seu partit. Mentrestant la gent enlloc de sortir al carrer, s’estima més quedar-se a ca-seva mirant la tele. Segurament tenim el que ens mereixem.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.