Sant Joan Baptista

Aquests dies hem vist moltes tradicions populars i festives entorn de la figura de Joan Baptista: fogueres, danses, vimer que cura d’hèrnies, Sant Joan de Ciutadella, etc… Però també podem fixar-nos amb aquest personatge a partir dels textos bíblics que parlen d’ell. Els evangelis donen molta importància a la figura de Sant Joan Baptista, perquè va encaminar a la gent cap Jesús.Sense que vulguem dir, que tot quan conten els evangelis són cròniques exactes de fets succeïts, molt probablement no és així, és interessant fixar-nos en la manera com són contades les coses, per esbrinar millor el missatge que vol transmetre l’autor. El naixement de Sant Joan Baptista és comptat com si es tractes d’una capsa de sorpreses: neix d’uns pares ja majors en una edat de no tenir fills, li posen el nom que ningú esperava, son pare perd la capacitat de parlar i llavor la recobra en posar el nom de Joan al nin, etc… I també molts de detalls ens fan pensar en altres relats dels evangelis que fan referència a la vida de Jesús: diu que l’infant creixia enfortit per l’esperit, i que va viure al desert fins que es va manifestar a Israel. I que la gent que sentia parlar d’ell ho guardava tot dins el seu cor i es demanava ¿Qui serà aquest infant?.

Aquest caramull de sorpreses i coincidències ens fan avinent que sempre hem d’estar a punt per descobrir les noves sorpreses de la vida i una d’aquestes pot ser descobrir tota la novetat que Jesús ens aporta per les nostres vides.

Entorn de Joan Baptista molta gent desitjava una vida i un temps millor. I aquestes expectatives les varen veure acomplertes en la persona de Jesús: els nins i nines, les dones, els malalts, els marginats de tota casta, tots aquells que segons la tradició d’Israel eren considerats gent de segona categoria, en Jesús hi trobaren qui els assegura que tot això era mentida i que als ulls de Déu tots valem per igual i que el que més importa és el reconeixement i valoració de tots i totes, la igualtat, la dignitat, l’autèntica justícia que defensa el dèbil i el posa en el seu lloc, que és la igualtat de condicions i drets que tots i totes.

Aquesta festa de Sant Joan Baptista és una crida a les nostres consciències perquè ens plantegem que hi falta a les nostres vides i a les nostres comunitats i societats i que Jesús ens pot aportar si li obrim la nostra mentalitat i el nostre cor. Per qualque cosa diu el concili Vaticà II, que enguany celebram el 50 aniversari de la seva inauguració, que la religiositat no es pot reduir a una devoció dins l’àmbit de la vida privada, o a unes expressions comunitàries de religiositat popular cultural i folklòrica . Sinó que l’autèntica religiositat té una dimensió social de compromís amb el món, que ens digui a millorar nosaltres mateixos i transformar el món, aportant a tots i totes l’amor i la llum, alimentats per la Paraula de Déu, l’Eucaristia i el discerniment comunitari.

La figura de Joan Baptista ens anima a anar més enllà de les nostres tradicions i descobrir i viure amb força tota la novetat de la vida.

Jeroni LLambias Vidal

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.