No hi ha justícia sense igualdat

Aquest és el lema de la Campanya de Mans Unides d’enguany, posant especialment esment en promoure la igualtat i l’autonomia de la dona, ja que moltes dades del món posen en evidència la feminització de la pobresa. La Campanya de Mans Unides vol contribuir a acabar amb les arrels de la discriminació que pateixen les dones i donar suport a projectes que reconeixen la seva dignitat per impulsar el desenvolupament integral de les persones i dels pobles.
Per contribuir a prendre consciència d’aquestes urgències, res millor que veure la desigualtat que s’expressa en les xifres:
• Prop de 960 milions de persones no saben llegir. Dues terceres parts d’aquestes persones són dones.
• A les darreres dues dècades, la proporció de dones amb treball assalariat al sector no agrari va augmentar el 34% al 40 %, malgrat que a l’Àfrica Septentrional i a l’Àsia Occidental la situació laboral de les dones no ha avançat des de 1990.
• De tot el comerç internacional d’éssers humans, prop del 70% és de nines i dones.
• La pobresa i la fam causades pels desplaçaments afecten especialment a les dones, com al Sudan, on el 80% de persones desplaçades són dones i nines.
• Les dones tenen 5 vegades més possibilitats de patir malalties de transmissió sexual que els homes. Aquestes malalties ocupen el segon lloc en la mortalitat de les dones entre 15 i 44 anys.
• Segons l’Organització de la Salut OMS, 150 milions de nines menors de 18 anys van patir, el 2002, relacions sexuals forçoses i altres formes de violència física i sexual.
• Estudis de la FAO indiquen que la dona és el pilar de la petita agricultura i de la subsistència quotidiana familiar: les dones produeixen entre el 60% i el 80% dels aliments dels països en vies de desenvolupament i més del 50% dels de tot el món.
El camí per acabar amb totes aquestes desigualtats passa per acabar amb tot allò que impedeix a les dones l’accés a l’educació, el treball i la política.
Les darreres dècades la comunitat internacional ha avançat molt en tot allò que es refereix a la igualtat formal i legal, però a la pràctica és molt el que queda per fer. L’any 1979 s’aprovà la Convenció sobre l’eliminació de totes les formes de discriminació contra la dona (CEDAW), sobre la base de la Declaració del Drets Humans. L’any 1995 es va celebrar la quarta Conferència de la Dona a Beijing, que va posar l’esment en el concepte de gènere, insistint en la necessitat d’erradicar la desigualtat entre homes i dones. I l’any 2000 a la Cima del Mil·lenni es varen establir, firmats per 189 països, 8 objectius de desenvolupament per a millorar les condicions de vida de la humanitat, i el tercer objectiu cerca la igualtat per accedir a l’ensenyament i al treball, afavorint el paper de la dona en la representació comunitària i política.
Davant els desafiaments que resten dins aquest camp, la ONG “Mans Unides” exigeix, entre altres coses als agents econòmics, justícia en la redistribució dels rendiments del treball, retribuint a cada un per l’activitat realitzada, en funció de la vàlua i la competència, no en funció del sexe. Que els governs no limitin la inversió en mitjans educatius mitjançant els quals es fomenti la igualtat d’oportunitats per als nins i les nines. Reclama a les administracions públiques que promoguin la cooperació amb els països més pobres. Demana que la societat adquireixi un compromís ferm i generós pel desenvolupament integral de totes les persones i de tots els pobles, perquè el món camini cap a la veritable justícia i igualtat entre homes i dones.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.