Entrevista a Bernat Font Rosselló, arqueòleg llorencí que ha codirigit les excavacions del Poblat Talaiòtic de S’Illot

Bernat Font Rosselló, conservador, restaurador i arqueòleg llorencí que, juntament amb Alejandro Valenzuela, ha estat al front de les excavacions del Poblat Talaiòtic de S’Illot que es dugueren a terme durant el passat mes de juny.
Bernat Font Excavacions Talaiot S'Illot 27-06-2104 068
Bernat, com a llorencí, què significa excavar al Talaiot de S’Illot?
És un repte molt il•lusionant per jo com a llorencí. És un jaciment impressionant, i possiblement el més conegut de Sant Llorenç. L’havia visitat centenars de vegades, sempre sent conscient de la seva gran importància, tot i veure que el seu estat de conservació no era el millor. Va ser un dels primers poblats talaiòtics que es va excavar a Mallorca, i va ser un referent en quan a l’estudi de la Prehistòria de Mallorca dels anys 60 fins als 80, moment en què quedà quasi en l’oblit fins no fa molt.

Satisfet que s’hagi reactivat l’activitat?
Molt. És fantàstic el fet de poder ajudar a reactivar l’activitat científica en torn a ell després de quasi 40 anys d’inactivitat, d’intentar convertir-lo en un referent turístic de la zona i, en general, d’ajudar per a que torni a estar en el punt de mira de l’arqueologia balear.

Quantes persones han participat en les excavacions?
Per aquesta campanya, a part de n’Alejandro i jo que hem dirigit el projecte, hem comptat amb la participació de 3 tècnics arqueòlegs, i 13 estudiants
voluntaris de procedència diversa (Mallorca, Catalunya, Suïssa i Anglaterra).

Quan començàreu les feines d’excavació?
Varem començar les feines d’excavació previstes per aquest any 2014 al Poblat Talaiòtic el dilluns dia 16 de juny. Si bé ja feia 2 anys que s’havia retornat l’activitat científica a s’Illot, no ha estat fins aquest any quan hem pogut encetar una nova estructura, i hem pogut programar una campanya d’excavació potent.

Què són exactament els santuaris i quants n’hi ha al Talaiot de s’Illot?
Els santuaris són estructures que tenen planta en forma de ferradura de cavall, i que s’han interpretat tradicionalment com a santuaris d’època principalment post-talaiòtica. En aquests tipus d’estructures, s’han trobat algunes de les peces més emblemàtiques de la Prehistòria de Mallorca, com són els Bous de Costitx o els famosos Guerrers de bronze. La finalitat que nosaltres tenim amb l’excavació d’un dels dos santuaris de s’Illot, és aprofundir en l’estudi d’aquestes estructures, i intentar obtenir informació referent a la seva cronologia i ús.

Quin ha estat el procés durant aquestes dues setmanes de feina?
Per una banda, hem despedregat l’àrea interna i externa del santuari. Amb aquest procés hem pogut delimitar i aclarir els paraments nord i sud de l’estructura, així com la façana d’entrada. Hem Localitzat alhora, tant l’entrada al santuari, com la pilastra central. La segona feina ha estat la de identificació i neteja d’alteracions produïdes per espoliacions anteriors, de les quals no tenim documentació.

Què heu localitzat a l’interior de l’àmbit?
A l’interior s’han localitzat dues zones d’alteració: a un metre de l’entrada, hem localitzat un clot de mig metre de profunditat i un metre de diàmetre. Mentre que a l’àrea nord s’ha identificat una trinxera d’excavació que va exhaurir el potencial sedimentològic d’un terç de l’interior de l’estructura. La terrera que va produir aquesta última intervenció s’ha localitzat a l’exterior del parament nord. Hem excavat aquesta terrera obtenint alguns fragments de ceràmica talaiòtica i restes òssies que ens serviren per tenir una idea del que podríem trobar a la resta del santuari. Per davall del nivell d’enderroc hem trobat evidencies d’activitat antròpica: està replet de restes
de cendra i nombroses restes de ceràmiques i òssies d’època post talaiòtica, així com algunes peces de bronze. Entre aquestes restes destacà un fragment d’os de cetaci cremat (creiem que és part del crani), d’uns 25×60 cm de mida. Aquest os encara s’ha de restaurar i estudiar. Això, juntament amb l’excavació que queda d’aquest nivell, ens ajudarà per a poder esbrinar si va ser cremat pel seu consumo si es va fer per fer algun tipus de ritual.

Paral•lelament a l’excavació heu fet altres feines?
Sí, hem fet feines de manteniment al poblat, eliminació de vegetació d’estructures de la zona del turriforme on s’interveniren els dos darrers anys, i l’espedrega-me’n de l’altre santuari. A més de tasques de topografia per tal de dibuixar i situar el santuari, i posar-lo en relació al nivell de la mar.

Han finalitzat per complet les tasques d’excavació?
El camp de treball dels voluntaris va finalitzar dissabte dia 28 de juny, els tècnics arqueòlegs seguirem fent feina al santuari, per després passar a fer les tasques de laboratori pertinents (neteja del material, restauració, estudi de material, etc.).
excavacions

Excavacions Talaiot S'Illot 27-06-2104 010

Excavacions Talaiot S'Illot 27-06-2104 011

Excavacions Talaiot S'Illot 27-06-2104 054

Visita guiada Excavacions Talaiot S'Illot 27-06-2104 022

Bernat Font Excavacions Talaiot S'Illot 27-06-2104 068

DSC06122

DSC06128

Els voluntaris Excavacions Talaiot S'Illot 27-06-2104 066

Entrevista Bernat Font

11 pensaments a “Entrevista a Bernat Font Rosselló, arqueòleg llorencí que ha codirigit les excavacions del Poblat Talaiòtic de S’Illot

 1. Gran treball!
  Ja era hora que un jaciment com aquest es realitzés el treball necessari per conservar-lo.
  Fa anys que estiueig en aquesta zona i era lamentable l’estat en què es trobava i més lamentable no realitzar les excavacions per esbrinar si podíem treure informació dels nostres avantpassats
  Gran idea utilitzar-lo com a referent turístic
  Anim, endavant, no us desanimeu

 2. El meu agraïment com a Mallorquina a Bernat Font Rosselló i a la resta del Equip per la seva tasca científica i de investigació per tal de esbrinar el per què de tantes incògnites, totes elles d’interès. Fomentar la investigació es un signe de desenvolupament. Estic convençuda que els resultats ens sorprendran. Ânims!

 3. Enhorabona per tota la feina i dedicació a n’aquest jaciment arqueològic i estic molt content com a Llorençí i com a teu fillol.

  Seguiu fent feina perquè segur que trobareu grans coses.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.