Campanya d’excavació al Poblat Talaiòtic de s’Illot

El passat dia 11 de maig va començar la campanya d’excavació al Poblat Talaiòtic de s’Illot d’aquest any 2015. Aquesta campanya, que durarà un mes aproximadament, és la campanya més potent i important que s’ha realitzat al Poblat de s’Illot des de fa quasi bé 40 anys.

La campanya d’aquest any consta de dues fases. En la primera fase (l’actual) s’estan recuperant diverses habitacions que es troben en el sector del talaiot central del poblat (o turriforme (el mateix turriforme, les habitacions dels talls 14, 15 i 18, o les conegudes com a H.2, H.3, H.4, H.5, etc.) Aquestes habitacions, que són principalment d’època talaiòtica, ja foren excavades parcialment per diversos arqueòlegs de la universitat de Marburg (Alemania) durant els anys 60 i 70. Però després de quasi 40 anys han anat caient i degradant-se fins al punt de que pràcticament no es podien apreciar (molts dels seus elements interns – columnes, enllosats, etc. – eren difícils d’apreciar degut a la vegetació i enderroc de les pedres que formaven els murs dels edificis). A més, també en aquesta fase, es té previst descobrir nous edificis dels voltants del turriforme i de l’entrada del poblat fins ara desconeguts, degut a que han romàs ocults davall les pedres caigudes de les mateixes estructures fins a dia d’avui.

La segona fase, que començarà la darrera setmana d’aquest mes de maig i que durarà 15 dies, consistirà en la finalització de l’excavació del santuari 1 del poblat i la seva restauració. Aquest santuari es va començar a excavar l’any passat i s’obtingueren resultats molt rellevants. Per una banda, es varen recuperar materials que podrien indicar que es tracta d’un dels santuaris més antics (si no el més antic) que es coneixen. Per altra banda es trobà, entre altres coses, un fragment de crani de cetaci cremat (fet inèdit en la prehistòria balear), la qual cosa podria ajudar a entendre la funcionalitat d’aquest tipus d’estructures. Aquest any s’espera obtenir nova informació que ajudi acabar d’esclarir la funcionalitat i la cronologia d’aquest tipus d’edificis, que es troben encara avui en dia sota debat.

Aquesta campanya d’excavació està dirigida pels arqueòlegs Alejandro Valenzuela i Bernat Font, i hi participa un equip de 4 joves arqueòlegs més amb experiència en l’excavació i recuperació de jaciments arqueològics illencs, a més de la brigada de Patrimoni del Consell de Mallorca. El finançament per a realitzar-la prové de l’Ajuntament de Sant Llorenç, el qual ha optat, com ve fent en els darrers anys, a una subvenció del Consell de Mallorca per cofinançar aquestes tasques.

talaiot2 talaiot

Un pensament a “Campanya d’excavació al Poblat Talaiòtic de s’Illot

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.