Crònica de la Taula Rodona

Ahir, dimarts, es va realitzar la Taula Rodona sobre temes de Sa Coma a l’auditori de Sa Màniga i com que un servidor aquesta vegada no tenia més responsabilitat que escoltar com un més (que n’és de complicat, moderar… i que agradable és només escoltar sense cap tipus de pressió), vaig poder agafar apunts (amb el mòbil, que mai ho havia fet) i fer una crònica així com toca. 

Primer vull començar donant  l’enhorabona a na Magdalena Ordinas  per posar-se al capdavant d’aquest acte i donar veu al poble de Sa Coma amb les seves preguntes i queixes, la qual cosa sé que no és gens fàcil. Gràcies per l’esforç i per avivar el caliu democràtic del nostre terme.

Tot seguit també és d’agraïts alabar la gent que va gosar pujar a l’estrada a dir la seva.  Tampoc és fàcil i s’agraeix la seva col·laboració.

A tots ells els vull fer un petit homenatge en forma d’imatge:

He de dir també que vaig quedar molt satisfet de tot plegat. Primer, per l’assistència de la gent (una seixantena de persones), i després per tot el que es va dir (molta informació) debatut amb educació i respecte (que també és molt important perquè tothom se senti còmode i aquest tipus de reunions puguin tenir continuïtat). I s’ha de fer mirar, insistesc, amb la diferència de gent que hi ha als plens respecte a les taules rodones. Arguments com que són “barra de bar”, “xafardejos”, “sálvame”, no em serveixen. Hi pot haver algú que va a això, no diré que no, però entre 60 i zero persones hi ha una diferència massa abismal per quedar-se amb aquests simples arguments. A més, a nivell pràctic (per mi més en aquesta taula rodona que la que férem a Sant Llorenç) trob que va ser més que útil. Els polítics marxaren amb la saca ben plena dels problemes reals que té la ciutadania de Sa Coma (després faran res o no, però la informació ja la tenen). Aquest contacte directe amb la gent i amb les associacions (que un terme petit com el nostre ens permet)  per saber de primera mà els seus problemes diaris són essencials a la vida política. No podem limitar-nos a estar asseguts als plens (lloc molt més còmode i comfortable)  i no tocar de primera mà els problemes del carrer, igual que la gent no només ha d’anar a votar cada quatre anys i pus. I així  la ciutadania, a diferència dels plens, se sent veu activa del procés i no simple testimoni que veu sempre les mateixes mans alçades, sigui quin sigui el tema (és com veure un partit de futbol que abans de jugar ja en saps el resultat… quin interès té?).

Tampoc vull fer-me més pesat en la meva defensa de les taules rodones i el contacte  més directe dels polítics amb els ciutadans, així que anem per feina i resumim l’acte d’ahir. Abans de començar, però, vull convidar als partits polítics a fer la seva pròpia crònica de la Taula Rodona ja que la meva visió no deixarà de ser parcial (només és la d’un individu) i si ells no fan la seva sempre restarà incompleta.

– Poca presència de policies a la zona: Segons el batle no es troba gent per cobrir aquestes places, sobretot lluny de Palma. PP i PI, en canvi, opinaren que no és vera i que si no vénen és per les males condicions que els hi ofereixen. Els veïns, per la seva banda, volen que la presència policial se noti per sentir-se segurs.

Els representants de l’equip de Govern van acabar aconsellant l’ús de l’112 en cas d’emergència. Una veïna (i aquí estic amb ella per evident)  va aconsellar de fer un protocol d’actuació en casos d’emergència, més enllà de cridar a l’112.

– Neteja: Els veïns troben que el servei nou (de la nova concessionària)  no funciona ja que encara hi ha zones brutes. Segons l’Ajuntament, dia 1 de gener hi ha d’haver una flota nova de camions, nous contenidors i nou sistema de recollida . Per explicar-ho millor va sortir a la Taula Rodona un representant de l’empresa, al qual cal agrair-li que donàs la cara, i va explicar que així estava estipulat en el contracte, que no és cap retard.
A més, en substitució del Parc Verd (que a Sa Coma no n’hi ha) faran una deixalleria mòbil a diferents carrers, però a llarg plaç volen acabar posant també  porta per porta.
El PP va trobar que ja duien massa mesos de dèficit quant a brutor, que el canvi ve massa tard, i el PI recordà que ja es queixaren en un Ple d’aquest fet  i sobretot en relació als comerços.
A determinades demandes de l’AMIPA i Associació de Veïns, l’Ajuntament es va comprometre a mirar-ho d’arreglar, a pesar que ja va avisar que algunes no es poden arreglar en dos dies. Alguns dels temes que estan disposts a analitzar són: solucionar el trànsit de la zona del Buganvilla;  millorar el carril bici (segons ells ja entra en el Pla de mobilitat que  s’està redactant); aturar l’excés de  velocitat del carrer Mare Selva (va sorgir la possibilitat de potser estrènyer la via ampliant les voravies); que el carrer de sa Màniga tengui un sol sentit (segons ells, també ja està contemplat al Pla de mobilitat, al qual conviden a fer al·legacions per millorar-lo quan arribi l’hora); arreglar la preferència a l’hora de passar de la rodona de l’Eroski; augmentar presència de la Policia a les 9 h i a les 2  h amb l’entrada i sortida dels alumnes a l’escola, ja que un de sol és poc.
– La depuradora fa   renou i olor: Això va fer saber el PP i el batle indicà que el 75 % de l’obra de la depuradora  ja està quasi feta  i espera que tot això quedi arreglat. Segons el  PI fa més de 20 anys que s’està arreglant i no es troba solució. Segons ells, si no se desplaça sempre farà olor.
 Després va arribar el torn de preguntes, queixes i suggeriments de la gent, que en van fer moltes i interessants:
– Carrer Dàlies té massa trànsit a causa de la reforma circulatòria que va fer l’Ajuntament per afavorir hotels, això és inadmissible a una zona residencial
– Esquerra no va ser present a la Taula, però sí entre el públic i va aprofitar per fer una sèrie de suggeriments: crear figures de barri que complementin l’absència de policies en pla informatiu i no sancionador: advertir venedors ambulants, als propietaris d’animals que entren a la mar, als banyistes que amb les  tovalloles envaeixen la zona protegida… ; el carrer de Son Moro, que segons el futur Pla de mobilitat s’ha d’ampliar i ser la futura entrada a Cala Millor, ara per ara ha d’estar més il·luminat i arreglar les voravies; controlar més el abocadors il·legals i aturar-los quan és hora.
– Falten entrades a sa Coma. L’Ajuntament diu que té  sol·licitat al Consell fer rodona per entrar a la urbanització  ja fa temps.
Finalment, un bon home va demanar per què costava tant arreglar les coses a sa Coma. Amb el seu permís jo li contestaré, ja que és una discussió que tenc sovint amb els meus sogres:
  • Si volen que facin coses a Sa Coma la ciutadania s’ha de moure més i ahir van demostrar que tenen una base per aconseguir-ho ja que eren un bon grapat i amb ganes que les coses canviïn. Però mentre no hi hagi més mobilitat i, sobretot, número de votants (sent més habitants que Sant Llorenç hi voten molt manco) costarà molt. El món de la política és com el d’una empresa… a qui acudeixes primer a arreglar-l’hi les coses, al client que et dóna rèdit (en el cas polític, número de vots) o al que te’n dóna manco?

  • I la millor manera de totes és fer un partit polític. Però no de gent de Sant Llorenç que viu per allà, sinó que de gent de Sa Coma de tota la vida, aquella que l’estima com un poble. Preneu l’exemple de Son Carrió (mirau que bé els ha anat devora abans), si no correu el perill de ser com Mallorqueta (sense representació política al Govern espanyol de partits d’aquí, i així ens va).

PD: La incansable Magdalena Ordinas ja m’ha avisat que l’any que ve fa comptes repetir a les mateixes dates una altra Taula Rodona sobre sa Coma per donar a saber als polítics més problemes que cal solucionar i, sobretot, per analitzar què s’ha fet en un any amb els problemes exposats a la Taula. Així que ja ho sabeu “comeros”, ens veim l’any que ve al mateix lloc i amb les mateixes ganes…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.