Entrevista a Sebastià Grimalt. Homenatge als components de la Colla Castellera Al·lots de Llevant

Des de fa anys som admiradora de la Colla Castellera Al·lots de Llevant, així com dels valors i esforç col·lectiu que comporta formar part de la Colla. Tots treballen units i la majoria dins l’anonimat, ja que l’únic que veuen els espectadors són les seves mans en l’aire aguantant el castell i fent pinya. Avui avui vull mostrar les seves cares i dedicar a tots ells el meu particular homenatge explicant per als lectors la responsabilitat de cada grup que forma. el castell.
Els baixos, contraforts, i crosses és la gent que forma el nucli de la base del castell. La canalla, són els nins i nines que formen els tres darrers pisos del castell. El tronc, la gent que fa l’estructura del castell. La pinya, els castellers que aguanten i protegeixen el castell. Els Grallers, responsables de posar la música al castell.
A més, parlam amb en Sebastià Grimalt, ex cap de colla, bon amic i un expert dins el món casteller. Heu sap tot, i sempre respon amb paciència a les meves preguntes, donat la meva ignorància envers la part tècnica dels castells.
Sebastià quin any es va constituir formalment la Colla Castellera Al·lots de Llevant?
Dia 26 d’octubre de 1996 es va constituir formalment la Colla Castellera Al·lots de Llevant. El nostre primer president va ser Antoni Puig i el primer cap de colla Joan Llodrà. Són, per tant, 21 anys de vida en els quals hem passat de ser unes poques desenes a ser el centenar llarg de castellers que som avui en dia. Hem de destacar que molts d’aquests castellers són famílies que han trobat en els castells i en la colla un espai i un temps per compartir. La majoria de castellers són de Manacor, però també n’hi ha de Sant Llorenç, Sant Joan, Son Servera, Llucmajor, ses Salines, Artà, Portocristo, Petra…i en altres moments de Vilafranca o Felanitx.

Quan fou la primera actuació d’Al·lots de Llevant?

Durant l’any 1996 ja vàrem fer algunes sortides i vàrem fer construccions de cinc pisos que encara no podien dir-se formalment castells. També vàrem provar, tot i que sense sort, els nostres primers castells de sis. La primera actuació on tothom va anar uniformat amb la camisa verda que ens caracteritza va ser dia 20 d’abril de 1997 a Santa Eugènia. Aquell dia vàrem descarregar el nostre primer castell, un tres de sis.

Com valores aquesta temporada?

La veritat és que aquesta temporada va començar molt bé i al mes de maig, a la plaça de sa Bassa de Manacor, vàrem igualar la nostra millor actuació, tot descarregant el quatre de vuit, el dos de set i el cinc de set. També és veritat, però, que a partir del mes de juny vàrem abaixar un poc el ritme i per diverses circumstàncies segurament acabarem l’any un poc per davall d’així com el començàrem. De totes maneres, encara ens queden actuacions importants i si hi feim els castells que preparam la temporada es podrà considerar com a bona.

Quantes actuacions heu fet enguany?
Fins ara hem fet 18 actuacions. La majoria són a Manacor i als pobles de la comarca, però també hem actuat a Palma o Bunyola.

Quines actuacions destacaries d’aquest any?
L’actuació més destacada ha estat la de Fires i Festes a Manacor, però també hem fet molt bons castells a Bellver i a Artà.

I la millor de la vostra història?
La millor actuació de la nostra història és la que férem dia 1 d’octubre de l’any passat al Concurs de Castells de Tarragona. De fet el registre d’aquesta actuació és semblant al que férem enguany per Fires i Festes, però a Tarragona hi descarregàrem el nostre primer castell de vuit pisos i això sempre és especial.

Tu vares ser president de la colla Qui és actualment el president?
Actualment el president de la colla és Martí Miquel i l’acompanyen Jordi Pedrals com a vicepresident, Tomeu Marqueño com a secretari, Pedro Sansaloni com a tresorer i Joan Riera com a cap de colla. A més a més, hi ha distints vocals que s’ocupen de distintes àrees: Maria Gaià, Maria Martí, Toni Arnau Llull, Maria Francisca Alou, Miquel Àngel Bisquerra, Pilar Barceló.

Quin dia és la Diada i qui seran els convidats?

La Diada serà dia 14 d’octubre a sa Bassa. Els convidats, a part dels Castellers de Mallorca, que hi són sempre, seran els Xiquets de Tarragona, una colla que fa castells de nou pisos i de dificultat superior. Aprofitam per convidar tothom a venir a veure els nostres castells i els de les altres colles i a participar de l’assaig general que farem dia 13 a les 20h al nostre local del carrer Nou de Manacor.

Preparau qualque castell especial?

Ara mateix no ens plantejam cap castell nou o que no haguem fet amb anterioritat. Segurament, el nostre objectiu serà descarregar tres castells de set pisos.

Com concloureu la temporada?

A nivell tècnic, la temporada acabarà amb un viatge que farem a Igualada els dies 28 i 29 d’octubre. A nivell social, sempre l’acabam amb el sopar de final de temporada.

Moltes gràcies Sebastià, i enhorabona a tots els components de la Colla Castellera Al·lots de Llevant per la gran temporada i per la darrera actuació del passat dissabte dia 23, a les Festes del Turista de Cala Millor. Sort a la gran Diada del proper 14 d’octubre a sa Bassa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.