Entrevista a Lluís Miquel Lliteras, actual president de la Banda de Música de Son Servera

Amb motiu de la celebració del 135è aniversari de la Banda de Música de Son Servera, hem entrevistat a l’actual president de la banda, en Lluís Miquel Lliteras. En «Lluismi», com li diuen els seus companys, fa 19 anys que és component de la Banda de Música de Son Servera, i tenia 11 anys quan hi va debutar. La seva entrada amb la banda va coincidir amb el canvi de director; va tocar molt poc temps amb Silverio Duato (pare), ja que la banda va passar sota la direcció del seu fill, Silverio Duato Castillo. Des de l’any 2011 el director de la banda és Joan Antoni Ballester.


Lluís Miquel, des de quan ets el president de la banda?

Les darreres eleccions de la banda s´havien de fer el dia 23 d’agost d’aquest any, però aquestes realment no es varen arribar a produir ja que només hi va haver un candidat. En aquests casos, seguint el que diuen els nostres estatuts, aquest únic candidat o candidata és proclamat president o presidenta automàticament.

Qui són els components de l’actual junta directiva?
La Junta Directiva actual de la nostra banda està composta pels següents membres: president, Lluís Miquel Lliteras Flores; vicepresident,9 Miquel Àngel Nebot Sánchez; secretaria, Margalida Morey; tresorera, Catalina Sancho; vocal 1, Joana Maria Lliteras Flores; vocal 2, Maria Sansó Sancho; vocal 3. Maria Brunet Vallcaneras; vocal 4, Eva Bermúdez.

Principals objectius per a la banda?
L’objectiu principal és que els músics puguin gaudir de fer música, que és el que ens uneix a tots el que formam part de la banda. És a dir, que estiguin motivats per assistir als assajos i concerts i seguir innovant amb els tipus de concerts i repertoris que anam preparant. Gestionarem la banda de la millor manera que sapiguem, sempre oberts a propostes i noves experiències.

Teniu resolt el problema d’espai per assajos durant tot l’any?

Al llarg de la història de la nostra banda, han estat molts els espais municipals en els quals hem realitzat els assajos. Actualment, empram una sala de les Escoles Velles, que compleix les característiques sonores que necessitam, però de la qual no podem disposar els mesos d’estiu. Aquesta sala és bastant gran, però degut a la quantitat d’instruments de percussió i mobiliari tan voluminós del que disposam ens queda tot molt estret. A més, la banda disposa d’un ampli arxiu de partitures, que és fonamental i indispensable per la nostra activitat diària, que també ocupa gran part del mateix. Tant de bo la banda pogués comptar amb un local fixe, ampli i del qual poguéssim disposar durant tot l’any.

Quants músics hi ha actualment a la banda. Creus que la banda està compensada?
Actualment la banda està composta per 30 membres de distintes edats. Es pot dir que la banda no es troba gaire compensada, ja que hi manquen metall i part baixa.

L’Escola Municipal de Música de Son Servera està formant joves per a poder passar a formar part de la banda?
Pel que tenc entès, hi ha molts d’alumnes que s’estan formant a l’Escola Municipal de Música del nostre poble, però la mancança que tenim a la banda, de moment no la poden cobrir ja que, actualment, no hi ha alumnes que estudiïn els instruments de metall, que són els que ens fan falta (trompa, trombó, bombardí, tuba, trompeta). Sobre aquest aspecte estem fent feina conjuntament banda i escola de música per engrescar al jovent a tocar aquests instruments de metall. La banda ajudarà en tot el que sigui possible a l’escola de música.

Quins són els requisits per entrar a la banda de música?
Són molt pocs els requisits que es demanen per ser component de la banda. Simplement han de tenir uns coneixements mínims musicals d’algun instrument de banda i voler passar gust de fer música. Així que aprofit per convidar a tots aquells que toquin algun instrument a venir a formar part d’aquesta gran família.


Enguany és un any especial, celebrau el 135è aniversari de la banda. Quins actes teniu programats per aquesta celebració?
Sí, és molt especial ja que enguany la nostra banda compleix el seu 135è aniversari. I és que, més d’un segle d’història, són motiu de gran celebració. Per això, aquest 2017 hem preparat un any ple de noves experiències, tant pels músics com pel nostre públic. Volem culminar aquests 135 anys d’història de la nostra banda amb el tradicional concert de Santa Cecília, la Patrona dels músics, ja que segurament serà el més apreciat i esperat d’aquest any. En aquest concert estan convidats a participar com a directors en Silverio Duato Sapiña, i el seu fill Silverio Duato Castillo. Així ho varem decidir, juntament amb el nostre director actual, en Joan Antoni Ballester Coll. Per tant, serà un concert on podrem fer un breu viatge pel recorregut que la banda ha fet amb aquests tres mestres i directors en els seus darrers anys d’història.

Sé que estau fent molta feina cercant ex components de la banda. Els convidareu també a tocar amb la banda?
Sí, hem intentant trobar tots els ex músics que han format part de la banda serverina. No és fàcil, ja n’hi ha molts que han canviat de direcció i telèfon, inclús viuen a fora de Mallorca. Per aquest concert de celebració dels 135 anys de la banda, hem convidat a venir a tocar a tots aquells músics que, en qualque moment, han format part de la banda. Hem planificat un calendari d’assajos per a poder preparar el repertori que interpretarem. Per tant, si hi ha qualcún músic que no hem pogut localitzar seria d’agrair que contactés amb la banda.

Quin dia serà el concert, i on?
El concert serà dia 12 de novembre, a les 17.30h. Hi haurà una desfilada pels carrers del poble i el concert serà a les 18.00h a l’Església de Sant Joan Baptista de Son Servera. Feim el concert dia 12 , ja que els directors convidats per Santa Cecília no podien venir. És fa a l’església ja que al teatre només hi caben 200 persones, i l’escenari és massa petit per a les previsions que tenim de músics. A la banda actual som 30 músics i, de moment, hi ha més de 30 músics que han confirmat la seva assistència. Possiblement siguem uns 70 músics al concert.

Per Santa Cecília és tradició dels músics celebrar una festa, pensau celebrar-ho?
Sí, el dia abans del concert dissabte dia 11, volem fer un dinar commemoratiu per celebrar els cent-trenta-cinc-anys de la banda. Hem convidat a tots els ex-components a participar d’aquest concert de Santa Cecília, així com del dinar d’aniversari. I és que sense tots ells la nostra banda no hagués pogut celebrar aquest aniversari tan especial per a tots nosaltres, així que no podíem fer altre cosa que no fos agrair la seva implicació amb la banda a qualque moment de la seva vida. Per sort, són molts els ex components que ens han mostrat la seva voluntat, el seu entusiasme i la seva il·lusió per participar en aquest gran concert i celebració.

Assistiran només músics a la celebració?
No, no podem deixar de banda a totes aquelles persones que han format part d’alguna junta directiva (durant uns anys, a més de músics, formaren part de la junta pares i voluntaris). És molta de feina que s’hi fa a una banda i no només d’organitzar, són moltíssimes hores de dedicació voluntària, molts de mals de cap, i la feina no es gens valorada ja que sa gent no n’és conscient fins que ho toca amb les mans.

Enhorabona, per la celebració dels 135è aniversari de la banda que ha estat possible, gràcies a tots els músics que, al llarg de la historia, han format part de la Banda de Música de Son Servera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.