Entrevista a Natàlia Troya sobre la nova normativa de la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV)

Natàlia Troya Iserm nascuda el 1979, és Diplomada en Relacions Laborals per la UIB, i Llicenciada en Dret per la Universitat de Nebrija (Madrid), a més disposa de la titulació en Tècnic Superior en Prevenció de Riscos Laborals.

Inicia la seva carrera política el 2003, com a regidora a l’oposició pel Partit Socialista (2003/2007). A partir d’aquí, sempre ha estat vinculada al món de la política, ocupant el lloc de Cap de Relacions Públiques del Govern dels Illes Balears (2007/2011); Regidora d’Urbanisme, Personal i Comunicació, ja a l’Ajuntament de Son Servera (2011/2015). Actualment és Directora Insular de Seguretat Vial i Activitats Classificades. Tinent Alcalde de l’Ajuntament de Son Servera i Secretària d’Igualtat de la Federació Socialista de Mallorca. Va ser la primera dona elegida Batlessa de l’Ajuntament de Son Servera (2015/2017). Actualment ocupa el lloc de Regidora d’Urbanisme de l’Ajuntament de Son Servera i Directora Insular de Seguretat Vial i Activitats Classificades.

Natàlia, una dona al capdavant de les estacions d’Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV)?

Si, una dona al capdavant d’un departament on predominen els homes, però on volem que la figura de la dona es vagi incorporant a poc a poc, si bé és cert que costa trobar perfils femenins per desenvolupar alguns treballs.

Properament finalitza la concessió que té fins al moment una empresa privada en matèria d’inspecció de vehicles en els quatre centres, és així?
Si, és correcte. Per això estem treballant per tenir a punt el plec de prescripcions tècniques que recollirà les noves directrius en la gestió. Volem donar un gir important, per això apostem per que la gestió del servei d’ITV passi a ser pública i la realitzi el propi Consell de Mallorca mentre que el servei en si, el realitzarà l’empresa que s’adjudiqui a la taula de contractació.

Això serà més beneficiós per al ciutadà de Mallorca?
Per descomptat, nosaltres gestionarem de forma directa les taxes que existeixen, volem realitzar un estudi i estem convençuts que aquesta revisió suposarà reduir les taxes de forma significativa.

I que passarà amb els treballadors que fins ara presten serveis en els centres, per exemple a l’estació de Manacor?
En els centres tots els treballadors que a hores d’ara presten serveis per a l’empresa concessionària tenen garantit el seu lloc de treball amb la subrogació de personal que haurà de fer la nova empresa adjudicatària.

Aquests dies es parla molt de la nova normativa sorgida al RD 920/17 i que afecta la forma de revisar els vehicles que passen la inspecció, pots donar-nos 4 pinzellades al respecte?
Cal remarcar que es tracta d’una normativa europea a la qual ens hem d’adaptar a tot Espanya, si bé, la mateixa norma ens deixa el marge d’un any per poder anar implantant els canvis ressenyats. Els canvis més notoris que es trobaran els usuaris quan vagin a passar la inspecció a dia d’avui són:
Fins ara estàvem obligats a repetir a la mateixa ITV si suspeníem la primera inspecció. Ara el propietari del vehicle podrà escollir una estació diferent a la primera inspecció.
Les estacions d’ITV estaran més i millor equipades després de la incorporació de la normativa ja que hauran d’accedir a dispositius de lectura del sistema de diagnòstic a bord dels cotxes posteriors a 2006, és a dir es coneixerà l’estat de funcionament de determinats sistemes controlats per la electrònica del vehicle
L’usuari podrà realitzar la inspecció del seu vehicle fins a un mes abans del venciment, i sense que això suposi un canvi en la nova data de revisió
A hores d’ara s’haurà d’acreditar l’assegurança obligatòria del vehicle per obtenir el favorable.

Moltes gràcies Natàlia per explicar-nos la nova normativa. I abans d’acabar l’entrevista volia donar-li l’enhorabona pel nou govern amb Pedro Sánchez com a president.
Moltíssimes Gràcies, estic tremendament orgullosa d’haver format part de la plataforma de suport a Pedro Sánchez. Sempre vaig pensar que era el millor candidat que podia tenir el Partit Socialista, per això en el procés de primàries quan em van demanar si podria presentar-lo en l’acte de campanya no ho dubti.

Govern de dones?
No podria ser d’altra manera, el feminisme es practica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.