La Premsa Forana de Mallorca. Tres anys sense cap ajut del Consell de Mallorca

D’ençà de l’actual legislatura, ara ja fa més de tres anys, l’Associació de Premsa Forana de Mallorca (APFM), no ha rebut cap ajut del Consell de Mallorca. Hi ha hagut interès, una certa voluntat de subvencionar la premsa en català de Mallorca, i iniciativa d’oferir una subvenció nominativa cada any a dita associació, però a dia d’avui res de tot això no s’ha concretat ni duit a terme. Malgrat la deixadesa i ineficàcia, comprenem la complexitat de l’aparell administratiu, però pensam també que és tasca de la classe política ajudar els ciutadans a superar les traves de l’entramat burocràtic.

Durant aquests tres anys, s’han ofert subvencions nominatives a l’Associació de Premsa Forana de Mallorca (amb quasi 50 capçaleres en català), amb partida pressupostària i tot, per 40.000 euros a l’any, una quantitat gens elevada.

El 2016, l’APFM enllestí i enregistrà la sol·licitud i tots els documents en temps i forma, abans de l’estiu. No rebérem cap resposta per part de l’administració del Consell de Mallorca. Sembla que problemes interns del funcionament del CIM no permeteren atendre la subvenció nominativa que havia d’arribar als socis: les revistes en català de Mallorca.

El 2017 s’efectuà la convocatòria de la mateixa forma i l’APFM registrà tots els documents. Aquesta vegada, la sol·licitud no es resolgué fins al mes de novembre, quan ja no hi havia temps per dur a terme la despesa i justificació. Per segon any consecutiu, la nostra associació no rebia ni un cèntim del Consell de Mallorca.

Ja el 2018, ens trobam en la mateixa situació: registre de sol·licitud i documents i, passat l’estiu, no hem obtingut cap resposta oficial del Consell, malgrat haver presentat tota la documentació que se’ns ha demanat.

Tot i les dues trobades que hi hem mantingut, els responsables de l’àrea de Cultura del Consell no han trobat solució a la paràlisi de la gestió pel que fa a les subvencions demanades, fet que posa de manifest una vegada més els efectes de la ineficàcia continuada que patim.

Sabem que amb determinació i voluntat política tot és possible. I de mostra en tenim els botons dels convenis per a la premsa en català de Menorca o el sistema d’ajuts automàtics de la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit, ens congratulam dels ajuts que rebem de la Direcció General de Política Lingüística del Govern Balear.

Però no oblidam, tampoc, els 54.000 euros de subvenció del Consell destinats a la nostra associació el 2010, i que no hem pogut arribar a percebre mai. Agraïm, això sí, els anuncis que, fora de l’àmbit de les subvencions, han rebut a títol particular algunes de les nostres publicacions.

Des de l’Associació de Premsa Forana de Mallorca, esperam que els responsables polítics i tècnics del Consell de Mallorca duguin a terme les accions necessàries per tal que les publicacions de la nostra associació, amb una tasca de dècades arreu dels pobles de Mallorca en favor de la cultura, la societat, la llengua i el país, puguin tenir accés a les subvencions i ajuts del Consell de Mallorca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.