De la premsa: dues idees

Dues idees d’aquest cap de semana que m’han portat a la reflexió.

Una de Bel Zabala a Vilaweb, referida a la llengua:
Si cada dues setmanes es mor una llengua al món, vol dir que cada dues setmanes desapareix una manera d’entendre la realitat. No únicament un mecanisme de comunicació, sinó també una cultura, un sistema de pensament, de comprensió i coneixement. Una identitat. Una manera d’entendre la vida, els seus valors i relacions.

Llegeixo que en llengua seri (que es parla a Mèxic), per preguntar a algú d’on és li demanen on hi ha enterrada la seva placenta (‘miixöni quih zó hant ano tiij?’): és el que es feia abans que les dones parissin als hospitals, i la gent sap exactament sota quines pedres hi ha la seva placenta. És d’allà, d’on són. També podríem parlar de tot de coses que ens semblen universals però que no ho són pas, com les referències temporals, espacials, la manera de comptar, etc. Segons la UNESCO, que al febrer va presentar l’Any Internacional de les Llengües Indígenes, gairebé la meitat de les 6.700 llengües que es parlen al món perillen, i el 90% desapareixeran abans no acabi el segle.
L’altra de n’Antoni Lluís Trobat a Arabalears, referit a la desfeta de Veus Progresistes:
Veníem de baix i ha estat una xamba que ho aconseguíssim. Ho sé. Però necessitàvem més estructures de país, més ateneus, més empreses, més cooperació. Necessitàvem que es pensés en globalitat, que algú es prengués la molèstia de pensar el relleu i passar la torxa. En general, no s’ha fet. Tot canvia de pressa i em fa l’efecte que hi ha, des del terrat sobiranista, qui s’ho mira pensant “Això no acaba d’anar amb mi”, o, pitjor, “Amb la mateixa fórmula que fa quaranta anys salvarem els mobles de la meva tribu”. I no. No hi ha Déu ni tribu que se salvi o que millori sense aturar-se a pensar. I, francament, fa massa que no es pensa i el col·lapse, perseguint-nos, podria ser a prop.
Imatge de Google

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.